Има ли по-ужасна фраза, която може да чуете, от „Това нещо мама го прави по-добре!” ? Всъщност има! И тя е „Това нещо Мимето (или което и да е име на бившата приятелка или съпруга) го прави по-добре!”.

В този случай дори няма значение какво е нещото, което Мимето прави по-добре - боб-чорба или секс. По-важното е, че изобщо част от живота ви сега се сравнява с такава от миналото.


Дрогата другата

Ако той скоро се е разделил с бившата си, нормално е все още да ближе рани. Във вас открива не само нова интимна приятелка, но и другарче, на което да споделя.  Неговата дрога е другата. Той има нужда от нея, та дори само за да злослови по неин адрес. Оставете го да си вземе дозата. Но му хвърляйте по едно около, за да не прекали съвсем.

Призракът на бившата леко се промъква в живота ви. Без да е питал никого дали вратата е отворена специално за него, или просто си правите течение. Той може да се появи съвсем рано – още в първите и най-сладки дни на връзката. Когато пеперудите в стомаха още бушуват и енергично пърхат. Формата, в която се появява, обикновено са фрази като „На тази песен свалях Мимето, сигурно и на теб ще ти хареса.” или „Когато с Мимето ходехме на кино, задължително си купувахме големи пуканки и малка минерална вода”.  И ти започваш да се чувстваш странно. Почти усещаш как ръката на Мимето се пресяга от седалката зад вас в киносалона, за да си вземе пуканки от кутията.


Ако той и Мимето са си все още другарчета


Винаги съществува и този вариант – след раздяла някой от двамата предлага да си останат приятели, и те наистина си остават. Повече от ясно ви е, че в някои от случите, когато казва „Мотах се с приятели”, всъщност се е мотал с нея.  В такъв случай не можете да се чувствате уверени нито в него, нито в неговото отношение към вас.  Ако това е неговата бивша съпруга и при нея живеят общите им деца, желанието ви да попитате „С приятелите или с нея?” сигурно съвсем ще се изпари. Да, чудесно е, че той се грижи за малчуганите, че й помага , когато тя има нужда  - все пак имали са общо минало. Но определено не само вие намирате за прекалено тя да го вика при себе си, когато не може да си пусне микровълновата, когато й се запуши каналът на банята или й изгори крушката в коридора.

Най-глупавото, което може да направите в такъв случай, е да вдигнете скандал. Сигурно много ви се иска, но опитайте да се овладеете навреме. Това само ще нажежи атмосферата още повече и ще подчертае вашето безсилие. Човек вдига скандал и се отдавана негативните емоции, когато не може да използва никакви други разумни аргументи. Сцените на ревност също не са вариант. Напълно възможно е в момента, в който наберете скорост за скандал, той да ви апострофира с „Ами, Мимето никога не прави така!”. С подобно поведение може да го тласнете към обятията на бившата, където той ще се успокои и да се оплаче от вас.

Хората са склонни да идеализират миналото. Замислете се например колко често и вие самите сте казвали „Ех, едно време колко хубаво и евтино беше, а сега!”. Това че той си спомня моменти от живота си с нея, често е просто желание да докаже сам на себе си, че не е пропилял времето си безсмислено.

Какво да правите в такива случаи?

сърцеПросто си поговорете и му обяснете, че тези отношения не са ви приятни. Винаги съществува вариантът, той да поддържа връзка с нея поради някакви неподозирани за вас причини. Изяснете ги.

сърцеАко сте сигурни, че това е мъжът за вас, дайте му не един , а няколко шанса. Отговаряйте с „Да”, приемайте предложенията, съгласявайте се.  Търпете – стиснете зъби и си спомняйте народната мъдрост, че мълчанието е злато.

сърцеВ никакъв случай не обиждайте Мимето. Той може да си го позволява, но със сигурност няма да ви го прости, ако си го позволите вие.

 

сърцеНе се сприятелявайте с Мимето. Ако ви се случва да се виждате, просто се поздравете вежливо. Това е достатъчно.

 

сърцеНе му забранявайте да се вижда с нея. Може и да не ви харесва, но мъжете са като децата – всичко забранено е най-желано.

 

сърцеИзмислете варианти за прекарване на времето, на които той няма да устои. Например - вместо да се види с нея – да отиде с вас на мач или за риба.