Ако постоянно спорите с партньора си и имате чувството, че дори най-дребните неща бутат връзката ви към дъното, то това не непременно означава, че сте уморени един от друг. Често караниците възникват, защото и на двамата ви е омръзнало да се чувствате така, сякаш отсрещната страна не ви чува и разбира. Всеки отстоява собствената си позиция по всички въпроси и не отстъпва нито крачка назад.

Това положение може да не е предвестник на края на връзката, но със сигурност е знак, че е крайно време да започнете да се изслушвате и да се учите да се отваряте към нуждите и мнението на другия.

Ето първите две задължителни стъпки, които трябва да предприемете, за да промените отношенията с половинката си в положителна посока:

Спрете да си играете на нерви!

Това означава да изключите от речника си за общуване с партньора всички декларативни твърдения, който той може да възприеме като нападки. Ако много искате да му кажете нещо, което знаете, че няма да му хареса, формулирайте го като въпрос („Има ли причина да не ми се обадиш, за да ме предупредиш, че ще закъснееш?” определено звучи по-добре от „Можеше да се обадиш! Просто не мога да разбера защо не го направи! Винаги мислиш единствено за себе си!”). По този начин ще му дадете възможност да сподели собствените си виждания, вместо да го принуждавате да се защитава.

Научете се да чакате...

Избирайте подходящо време за сериозните разговори, особено ако те са свързани с онова, което не ви дразни или разочарова. Избягвайте диалозите късно вечер, защото партньорът ви може просто да е уморен и дори да иска да ви слуша, това да е физически невъзможно. Освен това, в такива моменти афектираната страна не е способна да мисли трезво и да говори спокойно. Затова – споразумейте се да си давате знаци един на друг за това кога е най-подходящият момент за обсъждане на деликатни теми. Ако пък не сте съгласен с нещо, което казва или прави половинката ви, не бързайте да реагирате прекалено бурно. Изчакайте удобен момент, в който ще можете да изразите позицията си без излишни негативни емоции.

Има още много техники, които можете да приложите, за да изгладите отношенията с интимния си партньор, но ако първо приложите горните две, това ще ви гарантира по-добра комуникация. И, без съмнение, споровете ще възникват все по-рядко и по-рядко…