.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Парацетамолът по време на бременност може да увреди плода

Евгений Милов | преди 22 седмици
бременност
Снимка: iStock
Приемането на популярното обезболяващо повлиява половите хормони, излагайки на риск нероденото бебе

Употребата на популярното обезболяващо парацетамол по време на бременността може да окаже негативно влияние върху половите хормони, увеличавайки риска от малформации в развитието на плода. Pезултатите са от ново изследване на американски учени от организацията "Human Longevity".

Проучването показва, че употребата на парацетамол е свързана с увреждане на невростероидните хормони в организма, като един от тях (DHEA-S) се свързва като изключително важен за здравословното функциониране на плацентата.

Понижаването на нивата на невростероидните хормони в следствие приема на парацетамол е еквивалентно на естественото остаряване на организма на хормонално ниво с цели 35 години при мъжете и жените.

Парацетамол
Снимка: iStock

Това от своя страна е свързано с нарушения в нормалното функциониране на плацентата, нарушаване на репродуктивните способности и увеличаване на риска от малформации за нероденото бебе. Най-голям риск има за развитието на ембриона, тъй като парацетамолът може да увреди способността на плацентата да регулира хормоналните нива. 

Друго научно изследване от тази година, публикувано в списание "Endocrine Connections", сочи че приемането на парацетамол по време на бременността може да намали плодовитостта на дъщерите. Изследване в списание "Proceedings of the National Academy of Sciences" от януари свързва приема на друг популярен обезболяващ медикамент - ибупрофен - с намаляване на мъжката плодовитост.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "EBioMedicine".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?