Не робувайте на предразсъдъци – светът е пълен с прекрасни, подходящи за вас мъже. Thinkstock / Guliver Photos

У нас все още битува представата, че ако една жена не се е омъжила до 30-годишната си възраст, тя вече е “стара мома”, чийто шансове да си намери съпруг са по-малко, отколкото да спечели от тотото. Причината вероятно е в патриархалното ни възпитание, заради което робуваме на някои дълбоко вкоренени в съзнанието ни митове:

1. Ако до 30 години жената не е омъжена, значи нещо не й е наред
Вие вероятно не сте омъжена все още, защото сред многото поклонници не сте открила този, с когото бихте искала да остареете, да отгледате децата си и да се чувствате щастлива за цял един живот. Да обяснявате това, обаче, на роднините си, е безполезно. У нас все още са валидни старите стереотипи: на 20 – майка, на 40 – баба и никакви своеволия по отношение на правилото.

Не робувайте на предразсъдъци – светът е пълен с прекрасни, подходящи за вас мъже. Thinkstock / Guliver Photos

Какъв обаче е стандартът в модерния свят, към който гледаме? Положението е коренно различно. В западните страни на никой не му минава през ума да смята 30-годишните свободни жени за изтървали последния влак. Напротив. Смята се, че тази възраст е оптимална за създаване на сериозни отношения, тъй като тогава вече е натрупан достатъчно житейски опит, ценностната система е оформена, кариерата е в общи линии установена. Всички тези фактори са една добра предпоставка за зряла, успешна връзка.

2. След 30 години трудно се износва бременност, а раждането на здраво дете е под въпрос
Има известни основания да се смята, че преди 30 години е по-лесно да бъде родено дете, но въпросът с децата не се изчерпва само с даването на живот. Да бъдеш родител е трудно, а за да си добър родител, трябва да бъдеш зрял, мъдър и съзнателно да си направил избора да имаш дете. Една жена на 30 години е много по-отговорна за постъпките си. Освен това, лекарите смятат, че ако жената се чувства здрава и не страда от някакви сериозни заболявания, няма никаква причина да се притеснява от раждане. В допълнение, съвременната медицинае толкова напреднала, че съществуват най-различни възможности за проследяване развитието на плода и раждане на здраво дете.

Във Великобритания средната възраст, на която раждат жените, е 30 години. На запад късното раждане отдавна се смята за нормално. Ким Бейсинджър, например, стана майка след 40, а Мадона роди първото си дете на 36, а второто – след като прехвърли 40 години.

Не робувайте на предразсъдъци – светът е пълен с прекрасни, подходящи за вас мъже. Thinkstock / Guliver Photos
3. След 30 няма кандидати
У нас смятаме, че ако една жена е вече във втората половина на 30-те, няма как да се омъжи, просто защото няма за кого – всички подходящи мъже са вече "собственост" на по-практични дами. С други думи се получава така, все едно да закъснееш за разпродажба – когато стигнеш, твоят номер вече е свършил. Разбира се, това не е така. Ако се поразровите, със сигурност ще попаднете на истинска находка – нещо уникално, което като че ли е чакало точно вас.

Не робувайте на предразсъдъци – светът е пълен с прекрасни, подходящи за вас мъже. Това, което трябва да направите, е много просто. Не се затваряйте в къщи като монахиня в манастир. Бъдете активна, излизайте, срещайте се с хора, търсете. По-лесно е, отколкото си мислите.

4. Мъжете предпочитат млади жени (при това – блондинки)
Някои мъже наистина са такива. Това означава само едно – тези мъже не са за вас. Не слагайте всички под общ знаменател – не всички представители на силния пол са повърхностни секс машини. Ако имате проблеми с това, че по улиците е пълно с прекрасни руси 20-годишни създания, значи наистина имате проблеми – с вас самата, с вашата самооценка, със самоуважението и чувството ви за собствената ви стойност и уникалност.

Не робувайте на предразсъдъци – светът е пълен с прекрасни, подходящи за вас мъже. Thinkstock / Guliver Photos
5. Човек трудно се разделя с навиците си
И този въпрос често се поставя – защо й е на една улегнала, успешно-реализирана, финансово-независима жена, свикнала да живее сама както й харесва, да започне да “слугува” на някакъв мъж, да събира чорапи от пода и да бърза да се прибира в къщи, за да му прави салата?
Истината е, че и най-закостенелите момински навици се разтварят без остатък в един любящ поглед и една нежна прегръдка. Когато срещнете онзи единствен мъж и изпитате щастието от споделената любов, от държането за ръце, от топлата прегръдка в студената зимна нощ, ще се чудите как ви е харесвало да бъдете сама. Най-важното условие обаче е – омъжете се за този човек, с когото сте сигурна, че искате да остареете заедно.