Дойде моментът да се срещнем с Наталия и да поговорим за всичко, което вълнува жените, преживяващи раздяла с дългогодишния си партньор. Откровен разговор, отнасящ се за това как животът продължава и как всеки прелом в живота е за добро.

LadyZONE.bg: Как една жена може да преодолее "по-лесно" раздялата?
Наталия Кобилкина: След всяка раздяла има няколко основните стадии: първоначално ни обземат рязка болка и страх. Опасение, че усещането, провокирано от раздялата ще бъде "вечно". После настъпва т.нар. по-светъл (розов) период, когато мислим, че сме преодолели гнева и болката, и че всичко е "прекрасно". След време разбираме, че чувствата ни са (все още) накърнени и изпитваме една притъпена болка, която с времето (разбира се) отминава. При раздяла е много важно "кой какъв е" – инициатор или потърпевш (жертва). При всички случаи никой никога не е напълно подготвен да се раздели с дългогодишната си половинка. При някои тя протича трудно и драматично, при други - по-подготвени, раздялата протича редом със силата на любовта – всичко е сякаш по-лесно.

LadyZONE.bg: Какво не трябва да правим, след като сме прекратили отношенията си със своя партньор?
Наталия Кобилкина: Според психолози – не е препоръчително да започваме нова връзка веднага след раздяла. Твърдение, в което, аз самата, не съм убедена. Познавам двойки, които се разделиха след дългогодишна връзка и след това много бързо си създадоха нови семейства. Днес, всеки един от тях е истински щастлив. Преди раздяла, двамата партньори осъзнават, че връзката им отдавна не е това, което е била в началото. Следователно, те са имали времето да помислят за ново начало. Съответно, след раздялата много по-лесно смеят и успяват да изградят нови интимни отношения с представител от другия пол.

LadyZONE.bg: Как и кога да приключим връзка, в която не се чувстваме на място?
Наталия Кобилкина: В момента, когато усетите онази липса, която не ви носи нищо конструктивно. Говорим за онази сила, която ви зарежда, изпълва с енергия и ощастливява. Когато усетите, че пътищата ви се разделят и не споделяте същите интереси. От моя лична гледна точка, в такъв случай е честно да седнете насаме с партньора си и да кажете: 

"Скъпи, повече не искам да сме заедно и ти предлагам да се разделим."
Следователно обсъждайки причините и (пре)разглеждайки връзката ви, стигате до правилното решение.

Следва: LadyZONE.bg: Какво бихте посъветвала жените, за да успеят да запазят една връзка възможно по-дълга? 

LadyZONE.bg: Какво бихте посъветвала жените, желаещи да запазят връзката си възможно по-дълга?
Наталия Кобилкина: Успехът на една връзка зависи от жената. Окуражавам всяка една от нас да научи "езика на любовта" и да го използват във връзката си. Споделяйте на вашия партньор – чувствата си, радостите и притесненията. Говорете му за вас като жена и като двойка – за какво мечтаете, как бихте искали да живеете заедно, какво очаквате от живота и т.н. Дарявайте го с любов и внимание. Бъдете истински и отворени. Не позволявайте на лъжите, недоразуменията или притесненията да застанат между вас и любимия човек. Установете баланс, присъщ за вас и вашата двойка – споделяйте, но и отвръщайте със същото. Една връзка е редно да бъде двустранна. Давайте, за да получавате. Обгрижвайте мъжа до себе си, обичайте го, подкрепяйте го, имайте му доверие, желайте го (сексуално) и не на последно място – карайте го да се чувства свободен.

LadyZONE.bg: Какви са най-често срещаните причини за кризисни отношенията между двама партньори?
Наталия Кобилкина: Има няколко ключови момента – първата година е много важна и същевременно трудна, след това деликатен период е навлизането в третата година от връзката, след това седмата и десетата. С времето връзката се изчерпва, чувствата се размиват и единственото ни желание е да се откъснем, и започнем нещо ново. Понякога разбираме, че в началото сме били заслепени и много неща са ни отбягвали, но с всяка следваща година осъзнаваме плюсовете и минусите на партньора си и (не)съзнателно разбираме дали имаме общо бъдеще с него или не. Понякога хората са толкова различни, че просто няма какво да се направи, за да може връзката им да просъществува.

LadyZONE.bg: Кога една връзка няма бъдеще и е с предизвестен край?
Наталия Кобилкина: Когато вижданията, ценностите и разбиранията са коренно различни. Например, ако един иска да има дете, докато желанието на другия е да гради кариера, и предпочита да изчака. Такива партньори много трудно биха могли да изградят стабилна и дълготрайна връзка. Тогава по-добре да се разделят (още в началото) и да намерят правилния човек. Много е важно да сме с някой, който върви в същата посока като нас.

LadyZONE.bg: Как можем да се разделим без излишни драми?
Наталия Кобилкина: Има начин, знам го, но ако човек не е достатъчно зрял и осъзнат – трудно би било да се избегнат драмите. Принципно ако сме изживели (съзнателно) своята връзка – раздялата е относително лесна и хармонична. Дойде ли й времето, двамата партньори сядат и признават пред себе си, че вече не са един за друг – пожелавайки си всичко най-хубаво занапред. Това. Животът продължава.

LadyZONE.bg: Как да разберем, че сме срещнали любовта на живота си?
Наталия Кобилкина: Ако има тръпка, желание да прекарвате време заедно, копнеж към другия, искате да градите заедно... всичко това са знаци за стабилна и истинска връзка – любов. Когато имате усещането, че отношенията ви с човека до вас не ви носят нищо конструктивно, когато не изпитвате удоволствие когато сте заедно, когато сърцето ви не тупти от радост щом го зърнете... това е предупреждение, че той не е правилният. В интерес на истината, основата на една стойностна и дълготрайна връзка са общите интереси и развитие. Няма ли потенциал за всичко това – връзката е обречена на провал.

Следва: LadyZONE.bg: Как би могла една жена да преодолее и по-лесно да свикне със "самотата"?

LadyZONE.bg: Как би могла една жена да преодолее и по-лесно да свикне със "самотата"?
Наталия Кобилкина: Всичко е въпрос на формулировка. Терминът "самота" звучи негативно. Ако след раздяла кажем:
"Взимам си творческа почивка", "искам да остана сама и да посвещавам повече време на себе си", "искам да си поживея" и т.н – смисълът и представата за "самота" е по-ведра. От особено значение е погледът ни над нещата, които преживяваме. Научим ли се да се чувстваме комфортно в собствената си компания - всичко е много по-различно. Докато не усвоим изкуството да си бъдем самодостатъчни и щастливи със самите нас... всяка нова връзка ще бъде ново разочарование. Поредният провал. Преди всичко – обичайте се. Едва тогава някой друг може да ви обикне истински.

LadyZONE.bg: Истина ли е, че след раздяла това, което ни липсва най-много са емоцията - присъствието – вниманието? А не конкретният човек.
Наталия Кобилкина: След раздяла ни липсва това, което партньорът ни е или не ни е давал. Ако ви е липсвал секс във връзката - той пак ще ви липсва. Ако партньорът ви е обръщал много внимание – то пак ще ви липсва и т.н. Общо взето ни липсва това, което наистина искаме и няма значение дали сме обвързани или не - изпитваме празнота. 

LadyZONE.bg: Как може една жена да се обича безрезервно, така че да не е емоционално зависима?
Наталия Кобилкина: За да избегнете емоционалната зависимост – трябва да достигнете определено ниво на зрялост. Какво означава това? Умението да се освободите от личните си страхове (страх от близост, отхвърляне, изоставяне, провал и т.н.). Да се научите ясно да заявявате своите нужди и желания. Да приемате себе си и другия такъв, какъвто е. Да знаете какво искате от живота и да отстоявате своята позиция. 

LadyZONE.bg: Кога една жена може да разбере, че е готова за нова сериозна връзка?
Наталия Кобилкина: Когато усети, че сърцето й е излекувано от болката, причинена от предната й връзка и е изпълнено със спокойствие, и любов. В момента, когато тя започне да изпитва добри чувства към бившия си партньор – придружени с благодарност и уважение. Когато усеща, че притежава силата и смелостта да показва своята уязвимост. Когато е готова да дава и да получава. Едва когато има ясна представа за мъжа, когото търси и желае да има до себе си.

LadyZONE.bg: Какво бихте посъветвала всички необвързани жени в България?
Наталия Кобилкина: Посланието, което следва е към всички жени по света. Съветвам ги да вярват в любовта, да вярват в себе си и да имат повече доверие в мъжете. Бъдете себе си - естествени във всеки един момент от живота. Преди време си мислих, че най-голяма свобода е да правиш това, което искаш. Сега знам, че истинската свобода е когато можеш да бъдеш себе си с другия. Няма нищо по-хубаво от това да бъдете видяна, разбрана, приета и обичана.