Дълго време учените правиха опитите да създадат „мъжко хапче”, но за съжаление се проваляха. Добрата новина е, че най-после са успели да разработят противозачатъчно, което деактивира сперматозоидите преди да влязат в утробата.

Този нов метод за сексуална превенция ще бъде достъпен до масовите потребители само след три години, смятат създателите му, цитирани от БГНЕС.

За разлика от инжекционния вариант на "мъжкото хапче", който временно блокира производството на сперма и още е в изпитателен период, таблетката не използва комбинация от мъжки хормон тестостерон и женски прогестерон, за да предотврати бременността.

Хапчето на израелските учени премахва протеин от спермата, който е жизненоважен за заченването на жената. По този начин дори сперматозоидите да стигат до утробата, те са неспособни да оплодят яйцеклетка.

Според създателите този механизъм на действие осигурява 100% надеждност на контрацептива.

Освен, че е с продължително действие, хапчето е дотам пречистено, че няма никакви странични ефекти, от които обикновено се оплакват жените на противозачатъчни.

За сравнение, мъжете подлагащи се на контрацептивна инжекция се оплакват от депресия, загуба на сексуално желание, смяна на настроенията.

Мъжете не се справят добре с подобни странични ефекти и много от тях биха отказали да вземат редовно хапчето, ако то води до същите състояния, обяснява проф. Хаим Брейбарт - ръководител на проекта. 

Експериментите са показали, че при мишките се осигурява стерилитет за дълъг период от време - около месец при ниската доза и около три - при високата.

Опитните животни са се държали добре, хапвали са нормално и са се чифтосвали, което е най-важното. Изпитанията при хора доброволци ще започнат следващата година. 

Един от най-големите недостатъци на ориентирания към мъжете метод е страхът, че могат да забравят да гълтат хапчето редовно. Според анкетни проучвания жените нямат вяра на партньорите си в това отношение. 

Новото хапче обаче ще се взима само веднъж месечно или веднъж на три месеца - т.е. четири пъти в година. 

Тъй като няма хормонални странични ефекти, учените се надяват, че таблетката им ще бъде одобрена за масово производство.