Женският свят е наистина необятен, независимо за кое точно в него става дума. А отворим ли темата за аксесоари и фринтифлюшки, то тогава спирка няма. Не така стоят нещата при мъжете. Освен че гардеробът им е доста по-ограничен от женския, то и те няма с какво толкова да „аксесоризират” външния си вид. Да сте виждали някога магазин, в който продават мъжки шноли, фиби, огърлици, брошки, диадеми… ?

Да не говорим, че повечето (от малкото) аксесоари са предназначени за строго определено облекло – официално, ежедневно или спортно.

Такива например са копчетата за ръкавели и щипката за вратовръзка. Няма как да сложите подобни аксесоари на спортен екип, например, защото те са предназначени за костюм с риза и вратовръзка.

Можем спокойно да причислим копчетата за ръкавели (наречени още бутонели) в раздел мъжки бижута, защото историята на появата им се свързва именно с естетиката, а не с практичността.  Те са чудесна и оригинална идея за подарък, ако се чудите какво. Могат да бъдат изработени по поръчка с инициали, монограми, животни, зодии, дати и други.

Вратовръзката е мъжки аксесоар номер едно, ако работите в строга и делова обстановка. Задължително в гардероба си трябва да имате по една за различни случаи. Най-голямата грешка, която правят мъжете е съчетанието на шарена вратовръзка със също толкова шарена риза. Преди всичко трябва да помислете какъв е конкретният повод, след което да съобразите костюма с ризата и чак накрая да изберете вратовръзка. По принцип следвайте максимата ако едното е шарено, другото да е изчистено. За строгите делови срещи не се препоръчват ярки цветове.

За разлика от нежната половинка, която използва колана повече като аксесоар, отколкото по необходимост, то при мъжете е въпрос на практичност. В повечето случаи ако сте с костюм, коланът се вижда, затова е добре да изберете такъв, който отговаря цветово на облеклото ви. Съществуват разнообразни кожени модификации – тънки, дебели, черни, кафяви, с голяма или  малка катарама.

За повечето мъже часовникът е просто престиж  – колкото по-скъп, толкова по-добре. От значение при избора му е социалният статус на притежателя, какво работи и как се облича най-често.

Напоследък силният пол започва да обръща много голямо внимание на чантите. И най-модерни сега са тези, които се носят през рамо. Пазарът предлага различни варианти на кожени такива, от плат, спортни, елегантни или спортно-елегантни. Изборът ще направите според случая.

Ако работата ви предполага по строг етикет, то тогава ви препоръчваме куфарчето, което освен, че ще ви помогне да съберете всички документи и вещи, ще придаде на вида ви официалност и строгост. Естествено предназначението му е малко по-различно от това на чантата – предимно събира документи, бумаги и важни копия на договори. Но нищо не пречи там да сложите и част от персоналните си вещи.