Американската диетична асоциация установи диетата еталон за мъжа, на възраст между 20 и 60 години. Диетата на мъжа трябва да бъде съобразена с начина на живот, физическата активност, както и с факта, че мъжкият метаболизъм е много по-интензивен от този на жените, съобщава БГНЕС.

Хормоналната структура помага на мъжете да се освобождават от мастните натрупвания по-лесно и по-бързо, а развитието на мускулната маса е ускорено. Мъжете имат с 10-20% по-голяма мускулна маса от жените, ядат повече, а мастните натрупвания се образуват в коремната област. Затова е препоръчително мъжете да консумират повече протеини и повече мазнини от жените, но те имат нужда и от повече фибри, както и от допълнителни витамини. Идеалният калориен прием за един мъж е между 2000 и 2800 калории дневно. За по-активните мъже, които полагат повече физически усилия, този калориен прием може да достигне и до 3500-4000 калории дневно.

До 10-12-годишна възраст, жените и мъжете имат сходни хранителни нужди. Но от този момент нататък, техните нужди започват да се различават в зависимост от пола.

И не забравяйте, че храната не е само гориво. Това, което ядем, се отразява на здравословното ни състояние, на физиологическите и интелектуалните ни способности. Широко известен е фактът, че жените и мъжете имат различни нужди и метаболитен механизъм, така че нещо, което е полезно за жените, може да се окаже неподходящо, недостатъчно или непотребно за мъжете.