Ако си падате по високи мъже, значи сте се родили в точния век. Оказва се, че силните ни половинки са по-високи с 10 см в сравнение с техните „колеги” живели преди век.

През 1900 г. типичният мъж е бил висок едва 1,67 м, а през 2000 г. той е "пораснал" до 1,77 м, съобщава БГНЕС.

За същото време жените са станали по-високи само с 3 см. Средната височина през същата онази година е била малко под 1,60 м днес дамите се гордеят с цели 1,63 м. Според изследователите причината за това е, че бременните жени се хранят с по-добра храна, което означава, че бебетата им стават по-силни и здрави.

Подобряването на хигиената, както и напредъка на технологиите също играе съвсем немаловажна роля за спасяването на човешкия род от безкрайни болести, недохранване и тежки условия на труд.

Американският носител на Нобелова награда за икономика Робърт Фогел и екип от негови колеги прекарали три десетилетия в проучване на статистика, за да покажат как сме се променили от 1700 година насам.

Те установили, че хората не само живеят по-дълго, но и стават по-високи. "В повечето, ако не и във всички части на света, размерът, формата и продължителността на живот на човешкото тяло са се променили значително и много по-бързо през последните три столетия", отбелязва Фогел.

През 19 век типичният фермер е прекарвал в работа 78 часа по време на работна седмица от пет и половина дни. Опазването на водата и канализацията са предотвратили много заболявания. А гарантирането на добра храна за бременните жени, която се предава и на неродените още деца, ги е направило по-силни и не толкова уязвими на заболявания от преди.