Така е устроена природата, че бременността продължава девет дълги месеца. Срокът не е кратък и затова е напълно естествено, че стресът и неприятностите за бъдещата майка са гарантирани - или свекървата ще изостри напрежението, или някой близък ще реагира нетактично, или  любимият мъж ще „блесне” с остроумие... Да се предвидят всички неприятности и потенциални изненади е невъзможно, но ако не друго, то поне да се смекчи въздействието им е напълно постижимо.

Защо се караме помежду си?

Нека за начало да разгледаме стресовите ситуации, причина, за които волно или неволно е станал вашият мъж. Защо разглеждаме именно него? Защото отдавна психолозите са установили, че стресът причинен от мъжа, се преживява много по-трудно, ако са ви обидили в магазина или в работата, или просто по съседски.. както и да е... Но поведението на човека, от когото се очаква най-голяма подкрепа е съвсем друго нещо!

Бременната жена усеща много силна дълбока емоционална и физическа връзка с бебето и има голяма нужда да сподели своите преживявяния и проблеми с мъжа до себе си. Така тя го приобщава към своето състояние, прави го съпричастен, предава му от вълнението си и по този начин усеща пълнотата на цялото семейство: мама, татко, бебе.

Често обаче настъпва ситуация, при която поради различни причини (напр. неподготвеност за бащинство, прекалена служебна ангажираност, физическа и морална умора) мъжът не може да сподели с жената нейните настроения и желания. Оттук произтичат и конфликтите между тях: мъжът не проявява необходимата загриженост за бременната, отделя й (според нея) недостатъчно внимание, и изобщо той се държи така, сякаш бременност няма. Естествено, в такава ситуация бъдещата майка се изнервя, разстройва и обижда! На пръв поглед това е неизбежно и решение на тази дилема няма (поне така им се струва на повечето бременни). Но изход, както добре е известно, винаги съществува.

Как да подходим?

На първо място, в никакъв случай не се опитвайте да вразумите или превъзпитате мъжа, или още по-лошо - през сълзи да му напомняте, че сте бременни заради него и че той е безчуствен, след като не го е грижа за вас и вашето общо дете. Такова поведение само ще го настрои агресивно, защото засягате неговото собствено достойнство - той също е човек като вас и има нужда от време, за да осмисли положението и да резбере своите грешки.

На второ място, демонстративните нервни и сълзливи избилици от ваша страна са категорично вредни! Именно в ситуация, при която благоверният вика, упреква или обижда, за вас - бъдещата майка е моментът да помислите преди всичко за бебето. На него такива сцени никак не му помагат. Мислено се обърнете към бебето и наум му отправете най-милите и нежни думи, които ви идват отвътре. Изпейте му безгласно песен, представете си, че е защитено от невидима броня, през която не могат да проникнат неприятните думи и обиди, викове и упреци. Най-важно е да сте убедени в абсолютната безопасност на вашето бебе. Възможно е мъжа да ви провокира да влезете в тона на скандала, но вие не трябва да се поддавате на неговите провокации. Никой не твърди, че това е лесна задача, но в края на краищата любовта на майката е способна на всичко! Най-важното е не да мислите за скандала, за мъжа или за вас самата, а да се съсредоточите върху бебето!

В последствие, след като падне градусът на напрежението, е моментът да отвлечете вниманието му и с възможно най-неагресивен тон да отправите някаква незначителна реплика от рода на :”А, забравих да ти кажа - търси те твоят приятел Иван по телефона”. Ако сте успели да го изиграете по този начин - добре! Ако все пак не ви се е получил номера, и вие сте се обидили, разстроили и разплакали опитайте следното:

 

  • Направете няколко дълбоки вдишвания и се постарайте да се успокоите. Не е зле да се приближите до огледалото, да се усмихнете сама на себе си и да си кажете (на глас) нещо от сорта ”И все пак аз съм права!” или „Нищо, мъничето ми, ще се справим с теб!”. Самоконтролът е много важен, без него мисълта за помирение с мъжа или разговора с бъдещото бебе е невъзможен!

 

  • Сега е моментът да се обърнете мислено към него. Галейки корема си му кажете, че заедно с татко го обичате много силно, обяснете му че никой не иска да  навреди на него или на вас, че всичко е заради моментен изблик на слабост, че нещата ще се подредят. Но за да ви повярва малкото човече отвътре, самата вие трябва да сте убедена във всичко онова,  което му казвате!

 

  • След това намерете оправдание за собственото си поведение и това на мъжа до вас, опитайте се да го разберете и най-важното - да му простите. Помнете, че стресовите ситуации отминават, но обидите остават и във ваши ръце е да направите така, че бебето да не носи негативен емоционален товар от отношенията вкъщи, с който в бъдеще да се роди.

 

  • Щом успокоите себе си и бебето, без колебание вземете активната роля и се извинете на мъжа си за репликите и обидите, като му кажете, че той е внимателен, грижовен и добър.

Запомнете нещо много важно: в болшинството случаи мъжът на бременната жена е много по-капризен, емоционално неуравновесен и раздразнителен от самата нея. И ако сложите ръка на сърцето, няма ли да си признаете, че той не е толкова „крив”, колкото ви се струва? Ако се запасите с малко повече търпение, мили бременни, няма ли всички скандали и разправии да приключват  още в зародиша си? Старайте се да откривате и да заставате на позитивната страна във всяка ситуация, не се вкопчвайте в обидата и нараненото самочувствие.Тогава и мъжа до вас ще ви разбира по-добре, ще ви цени повече и ще ви обича по-силно!

Лека бременност!

д-р Иван Костов
II-ра САГБАЛ Шейново
Мобилен тел.: +359 886 398703
e-mail: [email protected]

Материалът е предоставен от www.mamatatkoiaz.bg.