Всеки от нас е имал моменти в живота си, когато му се е искало да се представи в най-добрата си сексуална форма. Това се случва най-често, когато за пръв път сме с дама, на която особено държим или когато имаме специален повод да се чувстваме на седмото небе /оказали сме се на изключително място, в изключителен момент, с изключителен човек/.

Как да дадем най-доброто от себе си

особено ако в стремежа си да се надскочим, започваме сами да си пречим? Този въпрос си задават и много мъже, които след по-продължителна липса на сексуални контакти, се опасяват, че няма да могат да „запалят“ от първия път. За щастие съвременната сексуална медицина вече предлага доста възможности за безопасно форсиране на „сексуалния двигател“. Естествено, еротичната ни мощ зависи най-вече от индивидуалния ни чар и умението да предразположим своята избраница. Друго е, когато човек покачи октаните и усети рева на звяра в себе си.

Ежедневно се срещам с мъже, които дълго време отлагат съдбовни срещи с желани от тях партньорки, тъй като не се чувстват уверени в собствените си способности. За тях е важно да разберат,  че „машинката” работи на пълни обороти, за да излязат на бялата писта и да полетят към висините на еротичния екстаз.  Други пък в леглото се чувстват като алпинисти, на които предстои изкачване на опасна канара и отчаяно се нуждаят от осигурително въже, което да спаси сексуалното им самочувствие. Въпросът обаче е -

как да се ориентираме в огромното разнообразие от всевъзможни стимуланти

и възбуждащи средства, с които ни засипват интернет, ефира и печатните издания? Как да разберем кога и какво да изберем и как да го използваме, за да получим очаквания резултат? Нека да разгледаме две от най-честите ситуации, когато се нуждаем от помощ и да видим кои са най-добрите средства, които може да използваме в тях.

Да започнем с моментите, в които по някакъв повод чувстваме загуба на сексуална форма. Не на всеки е ясно, че хормоналната регулация на сексуалната ни активност е изградена на принципа на обратната връзка и когато за по-дълго време от живота ни отсъстват еротични предизвикателства, ние ставаме като спортисти, които са занемарили тренировките си. Продължителната липса на еротични преживявания, особено когато е съчетана и с конфликти, несполуки, тежки загуби и пр., води до доказан спад в нивата на хормоните, стимулиращи сексуалната активност. Обичайна проява на това е постепенното разреждане и дори изчезването на спонтанните нощни и сутрешни ерекции, загубата на сексуален интерес и сексуално желание. Организмът ни автоматично отчита кога в живота ни еротичната доминанта е минала на заден план и веднага отнема тягата, за да не изразходва напразно енергията си. Осъзнаването на тази промяна за много хора е драматично, особено ако не си дават сметка, че това е напълно естествен процес. Подозренията за несъществуващи тежки заболявания могат допълнително да депресират и да потиснат както желанието, така и възможностите. В такова състояние най-често се оказват мъже

след продължителен професионален стрес

след раздяла с любим човек, след тежко и продължително боледуване, което е променило обичайния начин на живот. В определен момент, нарастващата тревога и ужасът от настъпващата „сексуална немощ”,  „импотентност” и какви ли не още страшни химери, може да затвори омагьосан кръг, от който трудно се излиза, дори и човек да е напълно здрав.

Подобно на мощен автомобил, поднесъл на хлъзгав участък

мъжът с такова затруднение се нуждае от временна подкрепа, за да излезе от мъртвата точка и да набере отново скорост.  Ролята на мощно гориво успешно могат да изпълнят цял набор от средства, които съдържат билкови екстракти, микро елементи и витамини. При липса на по-сериозни здравни и психологични проблеми, тази подкрепа е напълно достатъчна, за да се преодолее ситуационния спад на сексуалната активност и в поредица от успешни контакти мъжът да възстанови обичайната си полова активност.

По-особено внимание обаче изискват случаите, когато сексуалните затруднения се съчетават със симптоми на депресивно състояние или други телесни оплаквания, които задължително налагат лична консултация с компетентен лекар. В тези случаи може да е необходимо прилагането на

прецизирана антидепресивна или хормонална терапия

При наличие на по-сериозни партньорски конфликти или индивидуално психологични проблеми пък е необходима специализирана психотерапевтична намеса, без която трудно би настъпила промяна.

Другата най-честа ситуация, в която мъжът има нужда от подкрепа е т.н. „засечка“. Едва ли има господин, който поне веднъж в живота си да не е изпитвал капризите на своя член. Коварното в този сценарий е, че независимо каква е причината за първоначалната загуба на ерекция, при всеки следващ опит за контакт, човек лесно започва да се самонаблюдава и с тревога да очаква поредния „провал”, с което сам поставя капана, в който след това се улавя.

Появата на най-мощните сексуални стимуланти

– Виагра и Левитра през последните години превърна този вид неприятности  в „бял кахър”.Предимството на тези средства, известни още като PDF5 инхибитори е, че те правят невъзможна загубата на ерекцията, след като тя вече веднъж  е възникнала. Така още от първия прием човек може да разчита на изключително надеждна осигуровка, която го застрахова против всякакви колебания в емоционалното състояние, способни при други обстоятелства да нарушат ерекцията. Важно при приема на този вид медикаменти е да се знае, че

първоначалното възникване на ерекцията

може да стане единствено в резултат от съвместно създаденото от партньорите еротично настроение и взаимодействие. Ако то е налице и двойката може спонтанно да се потопи в любовната магия, медицинските средства много бързо възвръщат предишната увереност, която на свой ред прави излишен по-продължителния прием на медикаментите.


Има случаи обаче, когато самостоятелната подкрепа, не е достатъчна за решаването на проблеми с ерекцията, предизвикани от по-сериозни соматични заболявания, странично действие на други медикаменти или оперативни интервенции. Затова световният опит показва, че най-добрият подход за справяне със затруднената ерекция е своевременната консултация с опитен специалист в областта на сексуалната медицина. Това е експертът, който би предложил най-ефективната терапевтична схема и евентуално би открил началните прояви на ред болести, които колкото по-рано се диагностицират и лекуват, толкова по-бърз и ефективен ще е резултатът.