Според някои експерти любовта не трае дори три години, ами само 18 месеца .

Да сме влюбени по-дълго време е биологически невъзможно, твърдят те.

Обяснението?

В началото на новата връзка, мозъкът ни произвежда серия от опияняващи химически състави, твърди британският сексолог Сара Литвиноф, цитирана от БГНЕС.

Честият и отличен секс поддържа навалицата от хормони. След 18 месеца обаче, химическите съставки се изпаряват и чувството за влюбеност – заедно с тях.

Сред тях най-силен е фенилетиламинът. Поривите за нежност пък идват от окситоцина. Според учените той е причина за безконечните прегръдки, когато започваме нова връзка.

Както и при другите наркотици – колкото по-дълго се "употребява", толкова по-голяма зависимост развиваме. От друга страна най-силни са усещанията в началото на „вредния навик”, а с времето – отслабва и имаме нужда от увеличаване на дозата. Което в случая с връзките не е много изпълнимо.

Това донякъде обяснява защо непрекъснато минаваме от една любов на друга. Ако обаче издържите тези 18 месеца, тялото ви ще ви възнагради с още една доза химикали, макар и други. Те са ендорфините, съставките, които ни карат да чувстваме топлота, удоволствие и смиреност.

В тази фаза вярваме най-силно в чувствата си. Ако теорията е вярна, тогава се обяснява защо се смята, че двойките, които сключват брак след две години заедно имат най-малък шанс за развод.