Изпращане на снимки, видео-разговори, моментални съобщения – вече всичко е много по-лесно и "ясно" в дигиталния свят. Без да навлизаме в излишна параноя, добре е да бъдем предпазливи и да умеем да се предпазваме, като се научим да четем между редовете.

Любовта е красива, но не бива да ни заслепява до степен, която да ни вреди повече отколкото да ни ощастливява. Има няколко основни знаци, които могат да ни помогнат да отсеете натрапниците от “принцовете на бял кон”.

Съмнителен е този, които...

Задава твърде много лични въпроси още в началото
Напълно естествено е когато двама души се опознават да се интересуват един от друг. Следователно да си задават взаимно въпроси: “от къде си?”, “какво работиш?”, “любимо хоби?” и т.н., но разговорите би трябвало да протичат естествено. Не пресилено. Целта е да разберете дали с човекът, който “стои” пред вас си допадате и можете да градите общо бъдеще. 

Пита за вашите лични данни
Този, който се интересува (твърде бързо) от името на вашето куче или за датата ви на раждане, вашия адрес или други на пръв поглед невинни неща може да има задна мисъл – да събира информация, която може да му позволи да хакне една или друга ваша парола, навлизайки с взлом в личното ви пространство. Ако той се опитва да ви пречупи, казвайки ви, че желанието му е да ви изпрати цветя или друг подарък – бъдете мила и откажете.

Казва, че е влюбен във вас броени дни след кибер запознанството ви
“Знам, че ще се прозвучи прибързано, но мисля, че съм влюбен в теб!” Да, това е фраза, която всяка жена би искала да чуе, но коя от нас би повярвала на това ден/два след първия разговор (без среща)?! Това, което би могло да последва, след като “джентълменът” е разчувствал жертвата си (която изведнъж се чувства близка с него) е ... “Преминавам през много труден период и имам нужда от помощ. Имам спешна нужда от пари...” И това е възможно, да не бъдем наивни, колкото и да ни липсва любов в живота. Никога не си давайте лични данни на когото и да било, колкото и омайващи да бъдат неговите думи, колкото и да сте добра и щедра като човек.

Интересува се от вашите приятелки
“Коя е тази?”, “А тази?”, “Близки ли сте?”, “Тя от къде е? Какво прави?” В такъв случай си задайте въпроса: “Той от мен ли се интересува или желанието му е да стигне до приятелките ми?” Това се нарича “играч” - този човек е на търсене на нови интимни преживявания и не може да се очаква от него сериозна връзка. Не мислете, че щом се интересува от вашите приятелки е знак, че ще се впише във вашия социален кръг. Освен ако и вие не търсите подобни изживявания, по-добре да го премахнете от списъка ви с потенциални претенденти.

Ако ви праща съмнителни линкове
Вместо да включи видео-камерата или да ви прати снимка, той ви пуска линк, претендирайки, че там има негови снимки и други материали, отнасящи се за неговия живот. Не натискайте линка! Това може да бъде вирус, който да провокира големи поражения на устройство, което използвате. Днес, освен многобройните портали за запознанства в мрежата има и безброй начини злонамерени хора да злоупотребят безскрупулно с вас и личния ви живот.

Знае твърде много за вас още преди да сте му споделила
“Как е майка ти?”, “Разбрах, че племенницата ти е завършила училище!”, “А ти по-добре ли си, знам, че си боледувала наскоро...” Толкова много директни въпроси от непознат е “малко” съмнително. Това не е никак мило или романтично. За да пита подобни неща, този човек е разгледал основно всичките ви профили в мрежатаи знае твърде много за вас. Подобно поведение навява на мисълта, че този човек може да ви затормози със своето присъствие и отношение. Може дори да се стигне до морален или друг вид тормоз. Препоръчваме ви да внимавате кои данни предоставяте и до колко профилите ви са „заключени”.