Сексуалното възбуждане е поредица от физически импулси, което при продължително стимулиране на ерогенните зони или други части от тялото, води до появата на върховно физическо наслаждение.

Чувствителността на ерогенните зони е строго индивидуална и това я прави способна да доставя удоволствие по различен начин при всеки човек. По време на сексуалния процес някои жени могат да изпитат изключително удоволствие, а други – не толкова голямо. И все пак процесът е съпътстван от няколко стъпки. Да видим какво се случва във времето от половата възбуда до сюблимния момент на наслада, наречен оргазъм:

- По време на сексуалната възбуда пулсът се покачва, дихателният ритъм се увеличава, натоварването на мускулите на различни части от тялото значително нараства. Гръдните зърна изпъкват, а клиторът се уголемява.

- Жлезите, които излизат по вътрешната повърхност на малките срамни устни, спомагат за овлажняването на влагалището. То отделя капчици, които го покриват и смазват. Така то се превръща в нещо като естествен лубрикант, който прави секса много по-приятно преживяване. В случай, че вагината е останала суха, след секс често пъти се появява чувство на силна и натрапчива болка.

- Следва моментът, в който големите срамни устни се разтварят, а самата вагината се удължава и разширява. Всичко това се случва благодарение на възбудата, като стимулира нахлуването на кръвта към тазовата област – това създава усещане за топло удоволствие в същата тази зона.

- Непосредствено преди оргазъм, потокът на кръв към половите органи значително се увеличава, а клиторът се прибира под кожната си качулка с около 50%.

- С достигането до оргазъма, малките срамни устни започват да контрактират. Матката контрактира също. Мускулите по цялото женско тяло продължат да се свиват. Външната част на влагалището ритмично се свива от 3 до 15 пъти. Кръвното налягане, пулсът и честотата на дишането продължават да се покачват.

- Тези интензивни импулси се случват веднъж на всяка секунда. По-голям брой силни контракции предизвикват по-силен оргазъм, отколкото по-слабите. Леките оргазми имат от 3 до 5 импулса, а интензивните – от 10 до 15.