На всеки се е случвало в даден момент от своя интимен живот да се сблъска с огорчението и обидата, със страха, болката и отчаянието, с всички онези чувства, оставащи усещането за  разяждаща душата буца, заседнала дълбоко в гърлото.

# Кои са основните причини, водещи до състония на стрес в една емоционална връзка

В днешния забързан свят, в объркания ни начин на живот, изпълнен с тревога и несигурност за утрешния ден, стресовите моменти неминуемо се намесват и в любовните ни отношения. Било то поради финансови проблеми или чувство на нестабилност на работното място, тези моменти започват бавно и постепенно да разяждат чувствата между двама души.

Друга причина, която за жалост се явява повод за редица недоразумения и раздори във връзката, са децата, или по-точно отговорностите и грижите, които единия или друг родител отказва да поеме. Скорошно проучване по този въпрос установи, че 22% от двойките с деца под 16-годишна възраст стигат до сериозни конфликти и дори раздяла. Тревожното обаче тук е, че най-много от всичко това страдат децата. Именно тяхната все още лабилна и изграждаща се психика е най-лесно ранима и податлива на травми. А това неминуемо се отразява върху начина им на живот, светоусещането, оценките в училище, отношението и с приятелите и т.н. Статистиката доказва, че тъкмо децата, израстващи в атмосфера на скандали между родителите, развиват антисоциални прояви и дори престъпни поведения. Ето защо отговорност е именно на родителите да осъзнаят вредата, която могат да нанесат на своето дете, в ситуации на неразбирателство и конфликти в семейната среда.

# Какво да направим, ако искаме да запазим връзката си

Психолозите препоръчват на този тип двойки, първо, да потърсят възможност сами да разрешат проблемите помежду си, едва тогава, ако резултатът излезе неуспешен, да се обърнат към специалист.

Това, към което призовава всеки един семеен психотерапевт, е и двамата партньори/родители взаимно да положат максимални усилия, за да излязат от негативната ситуация, като се опитат да изслушат мнението на другия, да погледнат през неговите очи и, не на последно място, да направят компромис. Ако има любов, връзката ще се стабилизира, иначе няма смисъл да опитвате каквото и да било, а още по-малко да се самоизмъчвате, докато сте заедно, съветват още експертите.  

# Какво могат да причинят семейните раздори

Ако не бъдат предприети незабавни мерки, за да се тушират и ликвидират търканията между двама души, стресът в отношенията им може да доведе до редица проблеми както от физически, така и от психически характер. Изследвания доказват, че неразбирателството и негативните емоции в една връзка увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, тревожност и депресия. Затова, ако дори една малка част от вас все още вярва, че любовта може да се възроди и да заискри с нова сила, започнете да работите за това още от сега.