Нарцисистите винаги поставят себе си на първо място, над всички други. Те позволяват на хората в живота си да галят собственото им его и могат да са изключително манипулативни, за да постигнат каквото целят. За нас това означава едно: че често ще сме принудени да правим неща, които не желаем. Оказваме се брутално употребени, още преди да сме осъзнали какво се случва.

За да си върнем контрола от нарцисист, трябва да поставим ясни граници и да създадем правила и то не само за тях, но и за себе си. Трябва да осъзнаем, че никога не можем да направим нарцисиста щастлив и просто да престанем да се опитваме, защото не си струва. Нарцисистът има постоянна нужда от оценка и възхвала от околните и – ако престанем да му я даваме – е твърде вероятно да се пренасочи към друг, от когото ще ги получи.

За да ви привлече и спечели сърцето ви, нарцисистът ще ви говори нежно, ще възхвалява красотата ви, качествата и интелигентността ви. И всичко това, за да повярвате, че за него не съществува друга като вас. Нарцисистът умее да се говори, има богат речник и е интелигентен. Знае много добре как да накара една жена да хлътне и да се влюби в него.

Винаги, без предупреждение, нарцисистът се превръща в съвсем друг човек на следващия ден. Изневиделица и най-неочаквано той започва да сипе укор след укор срещу вас, без дори да има и причина за това. Започва да ви обвинява, че мислите само за себе си и че никога не ви е грижа за него и неговите нужди. В резултат на това му отношение към вас вие започвате да се чувствате зле, напрегнати и неразбрани.

Запомнете още нещо, което е характерно за поведението на партньора нарцисист – той никога няма да се признае за виновен за каквото и да било деяние от негова страна. За себе си той счита, че никога не е правил нещо нередно или грешно.

Ако дойде момент, в който има нужда от вашата подкрепа или застъпничеството, той изведнъж променя мелодията. Започва да се отнася към вас с изключително внимание и уважение. За него вие се превръщате в самото слънце, а той става най-лъчистия и любящ партньор, който някога може да съществува. Следват комплименти  след комплимент, които ви разтапят и пленяват.

Ако почувстват, че могат да ви загубят, нарцисистите се превръщат в най-милите и нежни създания света, готови на всичко, за да спечелят отново сърцето и любовта ви.

Преценете дали този човек е за вас, доколко си приличате и доколко се разминавате във възгледите си за живота и любовта. Прави ли ви щастливи или ви прави нещастни. Чувствате ли се обидени или неразбрани в неговата компания или не. Отговорете си на всички тези въпроси и сами преценете доколко токсично върху вас и вашето душевно състояние се отразява връзката ви с партньор нарцисист.