Ако нямахме сетиво за мирис, нямаше да имаме и чувства, защото носът е единственият орган, който предава своите "впечатления" на мозъка.

И в това отношение обаче мъжете и жените се различават едни от други. Анкета, проведена в над 40 страни по света, показва, че дамите обожават миризмата, която им напомня за любимия, а кавалерите са пристрастени към уханията, които ги възбуждат.

Мъжете се възбуждат от аромата на тиква

Дами, омесете вкусна тиквена баница на половинката си! Ако до нея на масата поставите и свещ с аромат на лавандула, то мъжът до вас тотално ще изгуби контрола над емоциите си.

Данните от изследването сочат, че миризмата на тиквеник увеличава до 40% притока на кръв в мъжкото тяло. Това вероятно се дължи на високото съдържание на цинк в тиквата, който пък влияе положително на ерекцията.

Този мирис покачва и нивото на тестостерон в мъжкото тяло, което пък гарантира огромното сексуално желание.

Силната половина от човечеството се настройва за секс и, ако усети аромат на ягоди или ванилия.

Не на последно място сред афродизиаците се нарежда и уханието на чистото женско тяло. Гладките и добре миришещи кожа и коса са силно привлекателни за мъжете. Ето не е нужно да се "къпете" с парфюм, мили дами!

Жените се възбуждат от аромата на банан

С това кои са афродизиаците за жените са били запознати още древните египтяни. Те разбрали, че пътят до женското сърце минава през носа и са примамвали нежния пол с миризмите на канела, мускус, лавандула и сандалово дърво. Клеопатра е посрещала Марк Антоний, изкъпана в етерично масло от жасмин. Римляните пък приготвяли любовна напитка от канела.

Истината е, че миризмата на силен парфюм не предизвиква у жената желание за секс. Ако искате да събудите "звяра" у половинката си, уважаеми господа, заложете на уханието на билкови бонбони, сладкиши с банан и краставица. Защо точно тези миризми? Според учените те предизвикват приятно чувство за комфорт, сигурност и носталгия, което отпуска дамата и я предразполага за подвизи в леглото. Ароматите на ябълка и лавандула могат да намалят напрежението. Те влияят на мозъка и помагат за отпускането.

Уханието на цитрусови плодове пък носи свежест и събужда оптимизма.