Казвам се Деси Павлова и съм млада жена, която живее в града на мечтите и неограничените възможности. С малък житейски опит, но с големи надежди, вече пет години преоткривам града на Кари Брадшоу.

Нюйоркчанки сигурно не знаят, но почти всяка българка представя себе си по улиците на Манхатън, как се вози в жълто нюйоркско такси, как се разхожда по 5-о авеню и как се възхищава на големината на Сентрал Парк.

Аз съм от жените, които харесват стила на Кари и искат да живеят, като нея. Искам да се разхождам сред високите небостъргачи, да пробвам истински хот дог, да нося слънчеви очила нощно време и да видя ексцентричната страна на града. Страна, която дори "Сексът и градът” не е показала. И най важното - искам да намеря себе си и да разбера какво е да живееш в Ню Йорк.

История първа: Как Ню Йорк може да промени всяка жена, а мен ме превърна в мъжемелачка!

Дойде моментът, в който и аз най накрая да отида на "baby shower". Десет атрактивни, секси и бих казала властни жени се бяхме събрали да отпразнуваме бъдещото раждане на едно бебе. Това специално събитие обикновено се случва в много по-късен етап от живота на нюйоркчанки отколкото у нас (макар че начинът на живот започва да налага това "правило" вече и у нас).

Въпросната вечер споделихме седем бутилки вино, за да отпразнуваме събитието, и както можете да си представите до края на нощта се бяхме поразвеселили. Разговорът се въртеше около мъже, секс, кариера, пари и как един ден всички ние планираме да станем перфектните съпруги. Всяка една от тези дами е в началото на тридесетте - с изключение на мен. Аз съм 27 години.

Още след втората бутилка истинските ни лица започнаха да се показват. Приключихме се със сладките приказки за бебета и с желанието да се превърнем в перфектните домакини. Към третата бутилка разговорът ни се завъртя само около нас и как Ню Йорк ни е променил.

В този град няма значение от къде си

или каква култура и националност имаш. Може да си от България, Сърбия, Русия, Мексико, Америка или Канада... Независимо от това Ню Йорк Сити може да промени всяка жена.

Тук жените се състезават с мъжете

И това не е характерно толкова за другите американски градове.

Ние трябва да сме силни, секси, амбициозни, самоуверени, независими и дори смея да кажа - агресивни. В Ню Йорк жените винаги трябва да са готови за двубой.

Ще си позволя да издам една тайна

В Ню Йорк Сити жените искат да контролират играта - ние сме тези, които си избират мъжа. Идеята, че един  мъж може да си позволи да избира с коя жена да бъде само заради финансовото си положение или заради поста, който заема, е неприемлива.

Научих се да въздействам на мъжете като силно и късо еспресо. Последното ми гадже беше повече като слабо и американско кафе и може би затова, когато реши да си тръгне, ми каза: "Ти си прекалено силна за моя вкус”. Мисля, че той се страхува от силни жени. Но нека се върна отново към моята история за бебешкото парти. Стигнахме до извода, че

не е лесно да се обвържеш в Ню Йорк

Защото нашите изисквания са вече насочени към това как да намерим бъдещите си съпрузи, които искаме да бъдат красиви, с добра работа, да идват от добро семейство, да са със стабилни доходи, да бъдат добре образовани, да са пътували и да имат свястна група от приятели. Не мисля, че нашите стандарти са твърде високи. Просто си  мисля, че това заслужаваме.

Пътувала съм в цял свят и когато се прибера до България, повечето ми приятелки вече са женени с деца и  това ме кара да чувствам, че нещо не е наред с мен. Но после се връщам в Ню Йорк - там всички са все още сами и продължават да търсят техния Тузар.

Ню Йорк е място, където жените могат да се освободят

Можем да правим каквото ни харесва и да изразяваме свободно това, което чувстваме. И, да - можем да сменяме гаджетата така, както си сменяме дамските чанти.

Тези, които не ни разбират, казват, че нашите стандарти са толкова високи, че никога няма да намерим това, което търсим. А ние искаме да получим от един мъж това, което и ние му даваме.

Дали Ню Йорк ме превърне в мъжемелачка? Или тайно винаги съм го искала? Не знам, но едно нещо със сигурност знам:

Ню Йорк е мястото, където жените имат права и свобода. Когато съм в България, страната, където съм родена, българските мъже се отнасят с мен по различен начин. Моите приятели ми казват, че е така, защото се страхували, че "може да съм над тях"...

Аз съм жена, която сама се грижи за себе си - имам добро образование, което сама плащам, изграждам кариерата със собствени усилия, пътувам по целия свят и търся мъжа на мечтите си. Това е!