Какво да направите в подобна ситуация – да признаете на пратньора си, който все още обичате, или да скриете от него своята изневяра? По-долу следват съвети на психолозите, които дават насоки как да постъпим правилно в подобна ситуация. С една уговорка - аферата с друг партньор не е задължително предвестник на края на досегашната ви връзка, смятат още те.

#Направете си самооценка
Преди да предприемете каквито и да е действия, първо си задайте въпросите: "Защо го направих?", "Какво исках да постигна?", "С кого се чувствам по-щастлива?", "Заслужава ли ме той?", "Обича ли ме, а аз обичам ли го?", "А той верен ли ми е?", "Даваме ли си всичко взаимно, което е необходимо за просъществуването на една връзка?", "Може би просто имах нужда да почувствам нова вълнуваща тръпка и пеперуди в стомаха?", "Имаме ли си доверие един към друг, и ако аз разруша неговото към мен с признанието си, той ще ми прости ли?".
Според психолозите, ако аферата ви с друг мъж е резултат от усещането ви за емоционална и сексуална неудовлетвореност от страна на настоящия ви партньор към вас, то е напълно оправдано. Според експертите съвсем обяснимо е една жена, която се е чувствала пренебрегвана и отхвърляна от своя партньор дълго време, да потърси топлина и милувки в обятията на друг. Друг важен въпрос, на който е добре да се опитате да си отговорите е не "Защо?", а "Защо сега?" – той ще ви даде по-вярна представа за вашето моментно емоционално състояние, провокирало ви към изневярата.

#Запазете изневярата в тайна
Въпреки че това мнение е спорно, някои експерти смятат, че е по-добре да не бързате да разкривате пред партньора си аферата си с друг мъж. Факт е, че повечето хора не признават на партньора си своята изневяра и не говорят за нея, ако не са били хванати на "местопрестъпланието". И това наистина е право на личен избор. Ако сте готови да поемете тежестта от случилото се и решите да запазите изневярата си в тайна, за да не загубите любимия човек, направете го. Факт е, че признанието в изневяра ще рани дълбоко човека, когото обичате.
Едно голямо предупреждение: ако поставяте здравето на партньора си на риск, като се отказвате от презервативи или други подобни контрацептиви, ваше лично задължение е да им признаете. И не забравяйте, че презервативите не предпазват от всички полово предавани инфекции. Така че и да ги използвате, когато имате интимна връзка с друг човек, това не гарантира, че здравето на партньора ви ще остане в безопасност.

#Ако той ви заподозре, бъдете искрени и признайте
В случай че партньорът ви усети и почувства, че му изневерявате, и още по-лошото – ако у него по един или друг начин попаднат голи снимки и любовни послания по мейл, изпратени до вас от друг мъж, бъдете готови да му кажете истината. Ако все още изпитвате силни чувства към настоящия си партньор, бъдете искрени и му се извинете многократно. Уверете го, че държите на него повече от всичко на света. Помолете го за прошка. Уверете го, че го обичате. Да, едно такова признание определено ще нарани партньора ви, но, повярвайте, друг изход от ситуацията няма. Поговорете. Обсъдете ситуацията. Другият вариант е да отидете при семеен психотерапевт. Той най-адекватно и безпристрастно ще вникне в положението и ще намери най-верния път към разрешаването на взаимоотношенията ви. И в двата случая партньорът ви може да експлодира емоционално, докато асимилира и се примири с това, което му причинили. Единственото нещо, което е неприемливо, е насилието от всякакъв вид. Дори и в такава емоционално наситена ситуация, ако той ви посегне, това е непростимо!

#Понякога най-доброто решение е да сложите край на връзката си
Аферата ви с друг мъж може да е сигнал, че досегашната ви връзка върви към своя край и че сте изчерпали тотално чувствата помежду си. След изневяра, в повечето случаи, веднъж разрушеното доверие трудно може да се изгради втори път и да продължи в успешна връзка. Ако сте изневерили, вие сте го направили, защо вече сте осъзнали, че и той, и вие не сте един за друг. И ако партньорът ви го приеме нормално, това е сигурен знак, че сте действали правилно и съобразно личния си копнеж за щастие и любов.