.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да подобрим сексуалното си здраве?

| преди 4 години
контрацепция
Снимка: Thinkstock
Абортът може да причини физически или психически проблеми при жените

Сексуалното здраве е един от най-важните елементи за емоционалното и физическо състояние на жената. Резултати от национално представително проучване в България (по поръчка на Българското научно дружество по акушерство и гинекология и Байер България) сочат, че 18,5% от жените у нас са правили аборт, a при 85% от тях абортът е причинил физически или психически дискомфорт. В същото време 39% от жените, които не планират да имат дете за момента, биха направили аборт, ако се стигне до непланирана бременност.

Какво да направим за по-добро сексуално здраве?

По-доброто информиране за съществуващите методи за контрацепция и активното търсене на съвет от страна на акушер-гинеколозите са добрите практики за предотвратяване на тези физически и емоционални проблеми.

Непланирана бременност води до много промени в житейските планове на жената. Проблемът е свързан със значителни разходи за здравеопазване и социални услуги, както и с емоционален стрес за жените и техните семейства. Според резултатите от проучването 59% от жените се допитват до гинеколога си при избора на контрацепция, а 30% не търсят допълнително информация за съществуващите методи.

Предпочитани контрацептиви

По отношение на избора на контрацепция, резултатите от проучването показват, че 75% от мъжете и жените смятат, че трябва да споделят отговорността по предпазването. Най-популярните методи за предпазване от нежелана бременност:

мъжкият кондом (посочен от 90% от анкетираните)
- противозачатъчните хапчета (87%)
- вътрематочното устройство – спирала (71%). 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?