Целувките са полезни не само за изграждането на социални контакти и за подобряване на самочувствието, но и за целия организъм. Вижте колко много физиологични ползи има от целуването.

Целуването е полезно за зъбите
Целувките стимулират образуването на слюнка, а тя "измива" бактериите от зъбите. Освен това слюнката ограничава образуването на зъбен камък.

Гори калории
Е, не толкова, колкото при една тренировка във фитнеса, но все пак е нещо. Едноминутна целувка гори от две до шест калории.

Подобрява имунната система
При целувка двамата влюбени си разменят различни микроби, но това не е опасно, тъй като количествата са малки. Дори е полезно, защото това стимулира организма да изгражда резистентност и така имунната система се подобрява. Все пак, когато партньорът ви е видимо болен, не се целувайте. Има опасност да се заразите или най-малкото да хванете херпес.

Целувките намаляват стреса
Облекчението, което чувствате след целувки, не е случайно. Изследванията показват, че целуването води до намаляване на кортизола (наричат го хормона на стреса).

Облекчава алергиите
Японско изследване в установило, че целуващите се двойки имат по-ниски нива на протеините, предизвикващи кихане и подсмърчане. За целта обаче трябва да се целувате поне по 20 минути на ден.