В мигове на самота без любим човек или обезсилени от болест, започваме да разбираме високата цена на всеотдайното приятелство и споделените спомени на радост, нежността и загрижеността в брака, силата и търпението на мъдростта или ласкавото отношение на родителите ни. Именно тогава изобщо не ни хрумва да мислим за богатство и пари.   

Много хора с големи финансови възможности ще ви кажат, че когато са били на най-възхитителните места в света не са могли да почувстват магията на радостта, само защото не е имало с кого да споделят впечатленията и възторга си. В популярната мъдрост: "Споделената радост е двойна радост, споделената мъка е половин мъка” е вградена основата на емоционалното ни здраве. От него зависи дали умеем да изразим чувствата си по подходящ начин.

Нищо не може да замени присъствието на любимия човек. Сам по себе си, той веднага прави света по-добро място за живеене. Целувките на любимия нямат материален еквивалент. Влюбеният човек не само е здрав и весел - той е по-решителен и смел. Ако парите дават самочувствие и смелост, то в мига, в който се появи някой по-богат, смелостта основана на тази база изчезва. Любовта няма степени на градация като "по-влюбени” или "най-влюбени”. Любовта просто Е. Важно е да има с кого да споделим вътрешния си свят. Затова не е нужно да разполагаме с материално богатство, а с отворено любящо сърце.

Парите идват и си отиват. Който е бил в безпаричен период, знае неизразимата радост от първите спечелени пари. Да устоиш духовна победа и без пари, означава, че си достатъчно силен и можеш да разчиташ на себе си и като барон Мюнхаузен сам да се изтеглиш за косата. Любовта към живота с многобойни смели мечти прави всеки ден вълнуващ. Без оптимизъм и надежда за нови върхове животът е скучен и безвкусен.

"Здравето е най-важно” - това не е клише. Точно най-богатите знаят, че когато  загубят здравето си, парите вече не струват нищо. Личностните качества създават уважението и респекта в семейството, в професионалната среда, в обществото. Изграденият собствен светоглед няма нищо общо с парите. Той ни прави значими и ценни. Добрият приятелски дух не се върти около нещата, които имаме, или действията, които можем да си позволите. Във фокуса са самите хора, характерите им и тяхното отношения към нас.

Съвет за мигновено щастие

Необходимо е да замените стремежа си да притежавате вещи, които засега нямате, с истинска благодарност от сърце за всичко това, което вече е ваше. Опитайте и ще усетите истинското удовлетворение от живота, което ще бъде безмерно. И това не струва  никакви пари, а само желание за щастие.