Дали един шоколад е достатъчен, за да насити организма ни с ендорфини, които могат да заместят човешката ни необходимост от споделяне? Когато тялото има нужда от удоволствие, кожата от докосване, ушите от мила дума, а няма източник на тези иначе простички неща от живота – сладкото получава заместителна роля. Бързата доставка на ендорфини обаче не е равна на споделена любов.

Не само жените, но и мъжете заместват липсващите емоции с ядене. Придобиването на вътрешно усещане за тежест и авторитет се постига с ядене на пържоли и пълнота. Физическата тежест става синоним на мъж, който си тежи на мястото. В забързаните дни и надпреварата с часовника, повечето хора забравят да ценят действието хранене и да изпитват удоволствие от него. Да се храним правилно – седнали, да сдъвкваме внимателно, без да гълтаме набързо и под пара, защото стомахът ни няма зъби и така с нищо не си помагаме. Много от нас или са забравили, или никога не имали изградени правилни навици на хранене.

Емоционално провокираното отслабване помага да се отървем от онези излишни килограми, които сме натрупали – не защото тялото е имало нужда от тях, а защото сърцето е имало нужда от нещо. Емоции и храна могат да живеят в синхрон, а не в двубой. Злоупотребата с храна и алкохол е начин за отреагиране на негативни емоции.

Повечето проучвания по темата за отслабването и любовта показват, че редовното практикуване на секс, може да доведе до отслабване, въпреки че по време на самия полов акт, всъщност, не се изгарят много калории. Ако заниманията със секс продължават над цял час, максималният разход на енергия е 250-350 кКал, като енергоразходът само при оргазъм е 400 кКал на час, но екстазът продължава само около 15 сек.

Редовният полов живот в споделената двойка води винаги до забързване на метаболизма, но механизмът не е във физическото усилие, а в нормализирането на хормоналната хомеостаза и психичните функции. Неудовлетвореният сексуално човек компенсира това с прекомерен прием на храна и негативни преживявания.
Изводът: Регулярното практикуване на секс, обичането и споделянето водят до намаляване на нуждата от прием на калории чрез храната.

Статистически данни, правени от сексолози в САЩ, показват, че хората, които не водят редовен сексуален живот, са по-пълни. По време на плътски занимания се натоварват голям брой мускули, секретират се множество хормони, които повлияват позитивно на здравословното състояние. Редовният полов живот, освен това, гони стреса, засилва имунитета, подмладява и разхубавява.

Ето и една безпристрастна страстна статистика:
целувки: 325 калории за час
любовна игра: 30 калории за 5 минути
френска любов: 500 калории за час
секс 3 пъти седмично: 15 000 калории годишно (=240 км пробег)