Не трябва да се убиват деца

Николай Иванов, мениджър във фирма за внос на авточасти, 31 г.

Представи си, че днес не се виждаш с мен, а с приятелката си и тя ти казва „Николай, бременна съм.“ Какво ще направиш?
Ох, ти сега ме караш да мисля. Днес ми е ден за почивка, защо ми го причиняваш? (смее се).  Ами… не знам. Ще й кажа, че трябва да измислим нещо.

Хайде, измисли го тогава...
Ако не съм ангажиран, изобщо няма какво да се замислям. Абортът е нещо сериозно. Това е убийство. Аз съм против абортите. Но в действителност съм ангажиран и имам дете. Ако тази ситуация се разиграва при това положение, ще стане... мармалад. Ще трябва доста добре да лъжа и да мажа.

Би ли рискувал жена ти да ти вдигне скандал, но това дете  да остане?
Да, детето трябва да остане. Не трябва да се убиват деца, та дори да са само ембриони. Убиват се само прасета, и то на Коледа.

С грижите за това дете обаче и финансовото ти положение ще се усложни?
И какво от това? Винаги може да се измисли нещо.

бебе

Днес Николай се радва на красивата си дъщеричка - Никол

 

Ако и от любов ни лишат, какво ни остава?

Никола Калинов, IT специалист, 41 г.

Каква е първата ти асоциация, когато чуеш думичката аборт?
Абортът е избор. В зависимост от това дали е правилен, или грешен – и абортът носи съответния емоционален нюанс. Ако се озовеш в усложнена ситуация, която налага да вземеш такова решение, по добре е да се направи аборт. Грубо е, но не е против природата. По-добре ли е домовете за изоставни деца да са пълни? Родените и изоставени деца да страдат цял живот и да не получават нужните грижи? Точно тези деца ще бъдат лишени от много повече неща, отколкото зародишът до 3 месеца? В повечето случаи аборт се прави поради две причини. Има неосъзнато забременяване, когато жената по една или друга причина – бушуващи хормони, необразованост или безгрижие, не осъзнава последствията от секса. И осъзнато забременяване, което се случва във възраст, в която се знае какво е бременност, бебе и т.н. Точно в осъзнатите ситуации обаче се вземат решения, които водят до появата на дечица, невинни за това, че са се родили. Те страдат и носят бремето на някой, взел грешно решение. Затова не отричам възможността хората да се намесят в развитието (или по-скоро неразвитието) на зародиша, с цел по-добро.

Убийство ли е абортът?
Ние, хората, убиваме страшно много неща - цели животински видове, във война, геноцид, расисзъм, какво ли още не. И в зародиш като убиваме пак трябва да сме криви... Но не, в случая това е по-скоро правилно решение. По-добре да убиеш, докато ембрионът още не осъзнава, отколкото след това. Ако единият родител не иска това дете, той вече го е убил. Когато детето порасне, ще разбере - мама ме искаше, тате не. Като се видя с мама е готино, с тате е гадно. През целия си живот то ще е обременено от това, че не са го искали. По този начин ти убиваш детето не еднократно, а много пъти.  
В много страни абортът е забранен, но това е безсмислено според мен. Дори в нашия живот, нелишен от родители и любов, сме лишени от толкова много неща. Ако и от любов ни лишат... какво ни остава?

Случва се за аборта жената и мъжът да е на различно мнение. Но решението накрая го взема един човек. Остава ли тогава другият встрани?
В живота винаги е така. Трудно се вземат решения, които да удовлетворяват и двете страни.

Ако не са на едно мнение обаче, кой е добрият вариант?
Този, който няма да доведе до лоши последствия за детето. В случая е по-добре да пострадат тези двама човека, от това, че се лишават от създадения живот, отколкото детето да бъде родено и да страда от липсата на чувства и добро отношение. За да се чувства добре, то има нужда и от двамата родители. В природата много от малките се отглеждат само от единия родител, но хората имат нужда и от двамата.

Защо според теб много от хората не мислят преди това, а чак след като се създаде ситуацията?
Аз откакто водя полов живот имам мислене по тази тема. Съществували са възможности жената до мен да е бременна. Да не забравяме, че има и постсексуални решения – хапчета, които се приемат до 24 часа след акта и т.н... Но защо някой друг не мисли, не мога да знам.

Често се случва жената да бъде посрещната с думите „Уж си умно момиче, пък го допусна това”. Има ли зависимост между интелекта и аборта?
Може да се случи на всеки и няма връзка. Родителите често казват за детето си – колко си ми умничко, пък каква глупост направи.

Решението за аборт има ли нещо общо с възраст, социално положение, образование?
Замислял съм се в какви възрастови и социални кръгове се правят аборти и биват изоставяни деца. Първо са тийнейджърите, които още не знаят дали ги боли, или ги сърби. Изоставените деца пък са най-вече от ромски произход и други, които са от семейства от най-бедните и необразовани слоеве на обществото. Друг повод, заради който може да се изправиш пред този избор - жената иска да роди, защото мисли, че така ще задържи мъжа до себе си. Или пък мъж, който прави дете на жената, за да остане тя с него. Големи заблуди!

Освен тийнейджърите, ромите, бедните и целящите връзка чрез раждане на дете, представи си нормален човек...
Трудно ми е да си представя нормален човек (смее се).

И все пак, представи си една нормална връзка – не много дълга, но не и кратка, на средностатистически мъж и жена, които се обичат и уважават. Обаче случайно се появява бременност и...?
Щом е нормален случая, значи въпросът изобщо не би трябвало да стои. Ако се стигне дотам да се чудят дали това дете да бъде родено, или не, значи има нещо ненормално в тази връзка. Най-нормалното е да задържат детето.