Шакти (от санскрит шак - "да бъдеш способен") e свещенатa първична сила,  която се движи през цялата вселена. Тя е тайнствена, едновременно физическа и психическа духовна мощ. Тя е мъжественост в чистия й вид, която няма нищо общо с поведението, което демонстрират в съвременността мъжете. Става дума за древна енергия, която е закърняла, чието движение днес е забравено или пък малко познато. Чистата мъжка шакти извира от най-дълбоките корени на мъжкото съществуване.

Истинската мъжка дива енергия е силна и игрива. У мъжа тя се проявява като го прави директен в желанията и действията. Шакти служи само на любовта. Мъж с ясно проявена шакти може да започне война, заради любовта, да се вдъхнови и да промени всичко около себе си, заради жена, но може и да коленичи, да се примири и дори да умре в името на чувствата. Мъжете със силно шакти нямат нужда да доказват на никого нищо. Те нямат комплекси, не си патят от излишно самочувствие. Те са точно толкова мъже, колкото трябва да бъдат – ни повече, ни по-малко. Със силата на своята шакти те могат да отведат жената до непознати наслади. Това е енергия, плашеща с възможностите за трансформация, които има.

Мъжете с първична, силна шакти са воини. Тук не става дума за груба проява на мъжка сила или полова власт. Напротив – тези мъже уважват и женското начало в себе си. Силното мъжко шакти има нужда от отворена, дива утроба, която да го приеме.

Има и мъжете, които са загубили връзката с шакти или не знаят как да я управляват. Един от страховете им е именно от тази хармония с женското в себе си. Те не знаят как да го направят. Тогава в тях се борят две енергии и това ги прави объркани, уплашени и понякога агресивни. Тайните на енергията остават скрити за тях, защото те нямат нужния потенциал да ги разкрият.