Когато е студент в 4-ти курс, бъдещият сексолог д-р Врабчев, се влюбва и бракосъчетава. По това време, освен че усвоява сложната материя на сексологията, свири и на саксофон. Жена му обаче му поставя условието - аз или саксофонът. "Затворих инструмента в кутията. Но не защото й се подчинявам, а защото я разбирам. Аз се връщах в 1 часа през нощта, изморен, събота и неделя ме нямаше. Но точно защото я разбирам, вече толкова години имам щастлив брак". Разговарям с д-р Врабчев по повод виртуалното събитие на LadyZone Освежи любовта и защото искам да разбера какво специалистът би посъветвал хората, чиято връзка се намира в застой.


Ladyzone.bg: Какво трябва да направи една двойка, ако в интимните им отношения се се настанили скуката и еднообразието?
Д-р Врабчев: Неизменно е в живота на една двойка да дойде навикът. Важно е да не забравяме да слагаме подправка във връзката си. А тя е – да направим така, че днешният ден да не прилича на вчерашния. Да направим нещо, с което да помним живота си в тази минута, този час, този ден завинаги! Когато усетите, че нещо зацикля, че навикът ви превзема, хвърлете в багажника една каса бира и две одеяла и идете през нощта някъде сред природата, запалете огън и гледайте звездите, прегърнати. И мечтайте! Събудете мечтите във вас отново. Колко струва това? Нищо. А дава много. 

Сутрин като се събудите, погледнете нагоре и благодарете за новия ден, който ви е подарен. След това отново завоювайте другарчето, което спи до вас. Не казвайте никога утре или после. Направете го сега, не чакайте. Няма кой да ви го даде, ако не си го вземете сами.

Жената не бива да забравя усмивката си. Усмихнатата жена е красива. Тя има най-голямото оръжие – малкото пръстче на ръката си. Защото малкото, кроткото, благото може да управлява света.

Как една жена да се прибере вкъщи да се усмихва на мъжа си, като е изморена от работа, изнервена, а и я чакат още толкова много задачи? 

В миналото са казвали – С татко и с мама до море, съпруг и съпруга – през море. За семейството винаги се е използвала думата заедно. Нали затова сме партньори, за да сме за-ед-но! Съвременната жена е като една многоръка Шива, под една мишница носи не 2, а 100 дини. Точно в този момент мъжът трябва да разбере, че няма нищо по-лошо от това да се прави на мъж. Тя ще готви, нека той поиграе с детето; тя ще чисти – нека той изхвърли боклука. Няма чисто мъжко и чисто женско. С всяко нещо, което правиш, за да е по-добре твоята половинка, ставаш още по-скъп и незаменим. По този начин родителите дават пример и на децата си, изграждат у тях модели за поведение. Синът вижда какво е да си кавалер, дъщерята се учи не постоянно да доказва, че не е слабият пол, а да бъде себе си. И най-важното – разговаряйте, разговаряйте, разговаряйте!

С тези разговори не рискуват ли партньорите да се превърнат в добри приятели и да загубят страстта помежду ни?

Не, ако не забравят всеки ден да завоюват другарчето си. Опитомявайки партньора си, гледай да не го превърнеш в братче или сестриче. След думите ти винаги трябва да има многоточие. Какво ще се случи в него, зависи само от теб. Аз да се мъча да разбера теб, ти да се мъчиш да разбереш мен. Като студент гледах френския филм "Брачен живот" цели 10 пъти – 4 часа, по 2 серии. Първа серия - тя разказва; втора серия – той разказва. На 8-ия път схванах. Обичаха се много, но се разделиха, защото помежду им нямаше чуваемост. Трябва да има разговор, а и чуваемост. А общият юрган решава всички проблеми.

Значи ли това, че и нещо ново в секса ще подейства освежаващо на любовта?

Много жени се страхуват, че ако поискат нещо ново в секса, мъжът ще си помисли лошо за тях. Може 1-2 капчици свян, но в никакъв случай срам! Има морал, но има и любене. Моралът не ражда деца! Важното е жената да се чувства желана! При вас, жените, еротиката е като едно ветрило, разтворено докрай. Вагината не е най-еротичното място. Всяка жена има своята котешка точка – мястото, от което започва да мърка. Ако мъжът не може да я намери – да пита, какво лошо има. По-добре така, отколкото да пъшкаме 2-3 минути и да се правим, че ни е хубаво. Това не е любене! Думата любене е богата, затова я харесвам повече от секс. В нея има много неща - 1/6 от тях да направим, пак ще сме щастливи. Не забравяйте за съблазняването. Думата чар е руска и значи магия. Поддържай тази магия. Не му се явявай с ролки, не му се цупи и гледай да не те боли главата! Мъжете не обичат жени, които се оплакват. Нещата не стават със заповеди, а със съблазън, чар, нещо ново в любенето.

Колко е важен сексът в една връзка?>>>

Колко е важен сексът в една връзка?
Той е в основата на любовта. Представете си една къща – партерът е половият нагон. Над него има първи етаж – там е харесването. На втория етаж е еротичното привличане, после е обичта, а най-отгоре, в мансардата, е любовта. Във всяко етажче от къщата има секс. Ето колко е важен!

А ако жената и мъжът се разминават в желанието си да правят секс – тя иска повече, той се дърпа или пък обратното?

Често се случва жената вече да е родила децата си, да прави кариера и да иска да живее, а мъжът й вече да е изтощен от живота. Затова ерекцията на мъжа след 35-40 година е в ръцете и устните на партньорката му! По-добър сексолог за един мъж от една умеятелна жена няма! Но освен секса, не забравяйте и другите важни неща за състоянието на една връзка. Престъпление е децата да спят при родителите си до 20 години! Не е добре и да живеете заедно със свекърва или тъща - две тенджери в една кухня не стоят! Създавайте спомени! В първия, голям период от живота на човек, се правят спомени. Във втория – по-краткия – си спомняте за тях.

Колко често е нормално да се прави секс?

Няма точна дефиниция - важно е вътрешното желание. От колко време двамата са двойка няма никакво значение. Норми няма и не бива да има. Зависи и от обмяната на веществата, от характера. Хората сме различни и аз съм благодарен, че е така. Не бива да има уеднаквяване. Има хора, на които 1 път в годината им стига, други искат през ден.

Изневярата може ли да е възможност за освежаване на връзката?

Има нации, които практикуват т.нар. сексуална ваканция. Ваканция от френски значи - свободно време от притеснения, от тревоги и задължения. Ние обаче обикновено отиваме на ваканция не да си починем, а си направим изпитание – вземаме с нас децата, телефоните, работа за вкъщи.... На сексуалните ваканции тя отива сама, той отива сам и не се питат кой какво прави. Почиват си един от друг. По-важното е това, което правиш, да не накърнява човека до теб, той да не усети, че не го обичаш. Не физическата изневяра е страшната, а другата – когато аз имам нужда от теб, а ти не си до мен. Тук вече не става дума за сменяне на партньори, а за предателство. Ако си сигурен, че няма до обидиш другарчето си – защо пък не?! За северните народи, това не е нищо трагично. Те гледат на смяната на сексуалния партньор като на танц. Свършва танцът – довиждане, няма чувства. Зрял ли е българският народ за това? По-скоро не. Тук мислят така – ако никой не узнае, тогава може.

Очаквайте втора част на интервюто с д-р Врабчев, в която ще говорим по-подробно за женския оргазъм.