.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Аспиринът предпазва от рак на гърдата

Евгений Милов | преди 1 година
рак на гърдата
Снимка: iStock
Специалистите препоръчват ежедневния прием на т.нар. "бейби" аспирин за намаляване на риска

Редовният прием на малки дози аспирин има превантивен ефект от най-често срещания вид рак на гърдата при жените, сочат резултатите от ново изследване на учени от онкологичния център "Град на надеждата" в САЩ.

"Приемът на малки дози (81 гр.) аспирин поне 3 пъти седмично намалява с 16% риска от рак на гърдата и понижава с 20% риска от естроген или прогестерон рецепторно позитивен, HER2 негативен подтип на раковото заболяване, който е най-разпространеният при жените", заяви ръководителката на изследването проф. Лесли Бърнстейн.

Специалистите препоръчват ежедневния прием на  т.нар. "бейби" аспирин за намаляване на риска от рак на гърдата, за разлика обичайно приеманите дози от медикамента.

рак на гърдата
Снимка: iStock

"Проучването установи интересна взаимовръзка между ниските дози аспирин и превантивния ефект при рак на гърдата. Не открихме подобни асоциации с други болкоуспокояващи лекарства като ибупрофен и ацетаминофен, заявява д-р Кристина Кларк от Института за профилактика на рака в Калифорния.

"Също така не открихме асоциации с обичайните дози от лекарството, което пациентите приемат спорадично срещу главоболие или друга болка, или ежедневно за профилактика на сърдечно-съдови заболявания", допълва специалистката.

Научното изследване анализирало медицинските данни и приема на аспирин сред над 58 000 жени. Пълните резултати от проучването са публикувани в "Breast Cancer Research".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?