1. Правете секс с партньора си най-малко три пъти в седмицата

Спор няма - редовният секс е най-добрият начин да забременеете. Двойките се опитват да правят бебета по време и около дните на овулация, като пренебрегват останалото време. Вярно е, вероятността да се забременее по време на този период е най-голяма, но това не означава, че дните преди и след това възможността бебето да се получи е нулева! Така че, правенето на секс поне три пъти в седмицата категорично ще увеличи шанса да се сдобиете със собствена рожба.

Нежелана бездетност >>

2. Набавете си от аптеката тест за овулация

Тестът за овулация ще ви даде най-точна ориентация дали сте навлезли в периода, което определено ще подобри шансовете ви да забременеете. Тестовете са сравнително лесни за използване и обикновено са точни в предсказванията си относно най-подходящото време за забременяване.

3. Не пропускайте да правите повече секс преди овулацията (не по-късно)

От 4-и до 1-и ден преди овулацията е времето, в което вероятността да забременеете е най-голяма. След като една жена овулира, яйцеклетката ще оцелее около 24 часа. Това е времето, в което семенната течност постепенно ще увеличи способността си за оплождане, траеща няколко часа – известено още като процес на капацитация. Той увеличава мобилността на сперматозоидите и отслабва тяхната мембрана, подготвяйки ги за акрозомната реакция, при която преминават през здравата външна мембрана на яйцеклетките.

Срещу безплодието с червени боровинки и сирене? >> 

4. Не разчитайте на календара за точното време на овулацията

Много жени остават с впечатлението, че около 14-ия ден след цикъла вероятността да забременеят е най-голяма. Разчитайки на месечния календар и предполагайки, че имат редовен 28-дневен цикъл, повечето жени смятат, че овулацията настъпва точно в средата на цикъла. Факт обаче е, че менструационният цикъл може да закъснее с един, два, дори с повече дни и така да останете заблудени и да се разминете с точния и подходящ за зачеване момент.

5. Преди да се впуснетопити за забременяване, консултирайте се с личния лекар

Уверете се, че сте в добро здраве и че посещенията при акушер-гинеколога ви са редовни. Нелекувани инфекции от най-различен характер, предавани по полов път болести, лоша хигиена и небрежно отношение към гинекологичното ви здраве, могат да се окажат сериозна пречка по пътя ви към забременяването. А оттам дори и да се отразят негативно върху цялостното ви здравословно състояние.

6 мита: не мога да забременея, ако.. >>

6. Опитвате се да забременеете? Забравете за алкохола и цигарите!

Много жени правят безуспешни опити да забременеят, без да се замислят, че причината за това се крие именно в консумацията на алкохол и цигари. Лошите навици категорично се явяват сериозна пречка по пътя към сдобиването със собствена рожба. Друг е въпросът, че след зачеване, ако майката продължава да пуши или консумира алкохол, това ще даде особено неблагоприятно отражение върху здравето на още нероденото човече.

7. Отдайте се на насладата от секса максимално

Понякога, когато двойката по време на секс е обсебена единствено от мисълта да се сдобие с рожба, сексът се превръща в работа или функция на възпроизвеждане. Планирайте романтична вечер или се опитайте да експериментирате с нещо ново. Колкото повече се наслаждавате на секса, толкова повече удоволствието, което изпитвате заедно с партньора си се превръща в благоприятен фактор за забременяване. Така че не мислете дали ще се получи или не, а се отдайте максимално на насладата от секса.

5 мита за зачеването – разбити! Част 2 >>

8. Правете секс в пози, благоприятстващи забременяването

Мисионерската поза е сред добрите и препоръчителни позиции за забременяване. Подходяща поза за зачеване е и позицията, в която жената е отдолу, обърната по корем. Избягвайте позиции, в които жената е отгоре. Също така поставянето на възглавница под бедрата на жената помага за увеличаването наклона на таза, а оттам и шанса навлязлата сперма да се запази по-дълго време и да оплоди яйцеклетката. Не ставайте веднага след секс.

Рискове при късна бременност >>

9. И не забравяйте – дори бебето да продължава да се бави, не губете надежда!

По статистика, прилагайки горните съвети, повечето двойки успяват да забременеят в рамките на 1 година. Ако обаче сте опитали всичко, а бебето продължава да се бави, не си мислете, че е дошъл краят на света. Консултирайте се с лекар. Проблемът винаги има решение, стига да подхождаме към него с търпение, спокойствие и вяра.