Безспорно доверието е най-ценното качество в една връзка. То е онова състояние на човешкия дух и мисъл, което се гради, печели, поддържа – често пъти дълго и трудно, но лесно и за миг се руши. Доверието е душевна нагласа, основана на силата да вярваш и да обичаш. Сила, която е редно да бъде споделена.

Повече от ясно е, че една двойка без доверие, непрекъснато разкъсвана между съмненията и подозренията, не издържа дълго. С изключение може би на онзи момент, в който осъзнавате колко много държите един на друг и си казвате:
"Да – обичам този човек и за нищо на света не искам да го загубя. Ще направя всичко по силите си да си върна доверието в него, да върна неговото в мен и да съхраним най-красивите и романтични чувства помежду си." Една нелека задача, но не и невъзможна:

Спрете с демонстрациите на недоверие и ревност
Проявите на излишна ревност са болезнени за двамата. Нещо повече - вътрешната нагласа и демонстрация на недоверие в повечето случаи отдалечават партньорите един от друг. Обратно – проявите на доверие раждат ответно отношение, поведение и чувство. Дори и да сте станали свидетел на неговото небрежно закачливо шарене на очите, не превръщайте това в проблем. Не забравяйте, че той все пак е мъж, а не монах. И в края на краищата обича вас.

Дайте си прошка 
Изконна истина е, че прошката е първата стъпка по пътя към възраждането на романтичните взаимоотношения. Умението да прощава е качество на силния, обичащия и мъдрия. Обичате го? Простете, дайте втори шанс на връзката си, опитайте се да откриете причината, провокирала неволи. Вникнете по-ясно в същината на проблема. Потърсете заедно разковничето на събитието, предизвикало загубата на доверие. Не бързайте да съдите, защото това може да сте вие.

Правете компромиси
Научете се (взаимно) да правите компромиси. Преди да изисквате нещо от партньора си, първо се научете да давате. Ако непрекъснато искате всичко да е на вашето, рискувате да прогоните мъжа далеч от себе си. Почувствате ли, че сте прекалили с изискванията, направете крачка назад, направете компромис. Същото се отнася и за него. Намигнете с лека усмивка и му напомнете, че по нишката на справедливостта сега е негов ред да прояви отстъпчивост. Компромисите са белег на висока култура, уважение и зачитане на интересите и на отсрещната страна.

Възстановете комуникацията помежду си
Споделяйте и изглаждайте възникналите между вас недоразумения. Липсата на диалог и обратна връзка води до отчуждение. Ако нещо ви тревожи в неговото поведение или отношение, било то към вас или околните, не го премълчавайте, не го задържайте в себе си. Изкажете на глас притесненията си. Гледайте го в очите и наблюдавайте реакцията му. Ако той прояви желание за разговор, значи всичко е наред. В противен случай, имайте едно наум.

Изслушвайте се взаимно
Умението да изслушвате другата страна и да се поставиш на мястото на човека срещу вас ти дава възможност по-ясно и обективно да погледнеш през неговите очи и да вникнеш в същината на проблема, ако изобщо има такъв. А способността да изслушвате и разбирате партньора си вече е една огромна стъпка както към изграждането, така и към връщането на доверието.

Давайте си свобода
Всеки човек има нужда от лично пространство. Постарайте се да не бъдете обсебващи във връзката ви. Това само може да създаде повече проблеми, които да прерастнат в недоверие и раздори между вас. Напротив – зачитането на личните интереси, занимания и потребности на партньора, е ясна и недвусмислена проява на оказано доверие.
Посвещавайте свободното си време един на друг

Да си давате свобода не означава да живеете в паралелни светове.
Прекарвайте повече часове един с друг. Не живейте разнопосочно, а едновременно и в една посока. Отидете на разходка, която да бъде само ваша, оставете вкъщи мобилните телефони и забравете за околния свят. Разговаряйте и се смейте по-често. Разгръщайте албума със снимките от минали хубави моменти, прекарани заедно. Създавайте общи спомени и мечти.

И все пак, помнете, че доверието е взаимност. Бъдете инициаторите, но и изисквайте! Да давате на любимия си колкото се може повече от себе си, не означава да не очаквате същото от него. Истината е, че любовта, уважението и доверието се изграждат и доказват с дела от двете страни.