Вагиналният сърбеж не е само медицински проблем, а и социален, защото човек не може да се почеше там на обществено място. Оттам той става и психологически –
още една причина да се познават добре различните симптоми.

Бактериална вагиноза
Това е най-честата причина за вагинален сърбеж. Възниква при промяна в pH на влагалището. Наподобява гъбична инфекция, но тук вагиналното течение е по-воднисто и е свързано с неприятна миризма. Причина за появата на бактериална вагиноза могат да бъдат дамските тампони, многото сексуални партньори, вътрематочната спирала или прекаляването с цигарите. Лечението е с вагинален крем.

Гъбична инфекция
Може да възникне след лечение с антибиотици, секс, стрес или промяна в диетата. Жените с диабет са по-застрашени от гъбични инфекции. Освен сърбеж гъбичната инфекция може да доведе и до бяло-жълтеникаво вагинално течение с гъста консистенция. Лекува се лесно, като е добре да се взимат пробиотици за избягване на рецидивите.

Контактен дерматит
Възниква при алергия към определени вещества – парфюми, кондоми, лубриканти и др.п. Може да се появи зачервяване и подуване на кожата. Контактният дерматит може да възникне и след бръснене. Дори оцветителите и ароматите в тоалетната хартия могат да създадат проблеми. При подобни оплаквания трябва да ползвате хипоалергенна козметика и да избягвате евтините сапуни.

Екзема или псориазис
Тези кожни заболявания причиняват зачервяване и сърбеж. Използвайте меки стероиди от рода на хидрокортизон. Ако в рамките на седмица не почувствате облекчение, консултирайте се с лекар.

Болести, предавани по полов път
Ако не ползвате презерватив, увеличавате риска от заразяване с гонорея, хламидиална инфекция, трихомоназа, микоплазмена инфекция, кандида, херпес... Могат да се появят и срамни въшки. Освен сърбеж тези инфекции причиняват и парене при уриниране, неприятна миризма и болка по време на секс. В такива случаи трябва обезателно да посетите гинеколога си.

Лихен склерозус
Хронично възпалително заболяване на кожата и лигавиците, при което се появяват бели петна. Появява се по наследство, вследствие автоимунно заболяване или при хормонален дисбаланс. Задължително трябва да посетите лекар, който ще определи най-правилното лечение.

Хормонален дисбаланс
При всеки хормонален дисбаланс, например по време на цикъла, бременността, менопаузата или взимането на противозачатъчни, може да се появи вагинален сърбеж. Сухото влагалище също е индикатор, че имате проблем с хормоните.

Ако проблемът е само по време на цикъла, можете да облекчите състоянието си, като ползвате превръзки и тампони без оцветители и аромати. По-трудно е, ако сърбежът възниква заради противозачатъчните. Единственият начин да разберете със сигурност, че те са виновни, е да ги спрете за известно време.

Добре е да се консултирате с лекар, който ще ви предпише хормонален крем.