Както сами може да се уверите, диапазонът е достатъчно голям, и може да бъде следствие както на вътрешни, генетични, така и на външни фактори – начин на живот, храна, стрес и т.н.

Наред с това загубата на течност, независимо от количеството, при всяка жена влияе по различни начини – някои дами се оплакват от болезненост при слаба загуба на течност, други – при по-голяма. При някои болката или кръвотечението може да продължи не повече от един до два дена, при други обаче – повече от седмица.


Дали обаче подобни състояния са знак за проблеми с месечния ни цикъл? Отговорът е - "да".

#Кървите прекалено много
Обикновено през първите дни, менструацията е най-обилна. При тези случаи се препоръчва смяната на тампона или превръзката да се извършва на всеки 3-4 часа. Ако обаче тампонът ви не може да издържи и един час на кръвотечението, ако откриете голям размер кръвни съсиреци и ви се наложи да използвате такива с двойна защита, това означава, че спешно трябва да се обърнете към гинеколог, който най-точно ще диагностицира проблема и ще предпише адекватно лечение. Ако не предприемете необходимите незабавни мерки, подобен симптом може да доведе до анемия и други здравословни проблеми.

#Болката е толкова непоносима, че често ви се налага да взимате отпуск
Според проучване 1/3 от жените, изпитващи болка по време на цикъла си, споделят, че се чувстват депресирани, а 14% от тях признават, че дори взимат отпуск в моменти, когато болката стане непоносима. В случай, че този болка зачести и стане повод да взимате отпуск всеки месец, трябва незабавно да се обърнете към специалиста гинеколог. Такъв симптом може да се окаже индикатор за ендометриоза.

#По време на цикъла често ви се гади, повръщате или имате силно главоболие
Неразположението по време на цикъл не винаги е ограничено единствено до болки в корема – то може да включва и други симптоми като гадене, повръщане, силно и натрапчиво главоболие, болки в бедрата и гърба. Ако забележите, че подобни неразположения зачестят, задължително трябва да се консултирате с лекар.

#Болката трае седмици наред...
Особено тежките продължителни периоди на болезненост са известна в медицината под названието „менорагия”. Те често са резултат на хормонален дисбаланс, но също могат да бъдат свързани и с нарушения на кръвосъсирването, тазова възпалителна болест, миома, кисти, стерилитет и др. Ето защо, ако имате подобен проблем, трябва да се обърнете към гинеколог, за да установите навреме основната причина.

#Появява се кървене между периодите
Причините за кървене между периодите могат да бъдат от най-различен характер – от контрацептиви под формата на хапчета до болести, предавани по полов път, ендометриални полипи и, в много редки случаи, рак на маточната шийка. Скрининг при личния гинеколог ще ви даде ясната представа какъв е проблемът. Колкото по-рано го направите, толкова по-добре.

#Вашият предменструален синдром (ПМС) е извън контрол
Като цяло ПМС се среща при около 3% до 8% от жените. По време на своите менструални периоди, страдащите изпитват екстремни промени в настроението, характеризиращи се с устойчиво чувство на тъга и безнадеждност, повишена раздразнителност, гняв и много ниско самочувствие. Ако можете да разпознаете тези емоции в себе си, посетете вашия личен лекар, който ще ви насочи към правилните хора.