1. Регулира ли сексът месечния цикъл?

Психическият комфорт и доброто настроение оказват регулиращо влияние върху нивото на хормоните в организма. А с подобно регулиращо действие може да се похвали и сексът, и то тогава, когато е изживян пълноценно на фона на взаимни споделени емоции. Обратно, силното психично напрежение, стресът, дълготрайната неудовлетвореност, несподелените чувства – всичко това може да причини нарушения в хормоналното равнвесие и съответно в месечния цикъл, дори до степен, че да се прекрати овулацията.

2. Повишава ли сексът фертилността при жената?

Важен критерий за плодовитостта (фертилността) е стабилното хормонално състояние, което се влияе както от душевната хармония, така и от пълноценния и редовен секс, уверяват специалистите. В редки случаи, когато контактите са много чести, сексът може да намали шансовете от забременяване. При мъже с ограничена оплодителна способност ограничените интервали между еякулация могат да доведат до намаляване на броя на годните за оплождане сперматозоиди.

3. Може ли сексът да предизвика междинно кървене?

Т. нар. "кървене по време на овулация" няма връзка с половия акт. В средата на цикъла лигавицата на матката е набъбнала и добре кръвоснабдена. Важно е да се отбележи още, че около 10 % от жените имат кървене в деня на овулацията и без секс.

4. Помага ли сексът срешу акне?

Женският полов хормон естроген потиска функциите на мастните жлези, а мъжкият хормон тестостерон ги стимулира. В резултат на повишената мастна секреция жлезите се запушват  и се създава благоприятна среда за бактериите. Пълноценният секс и положителните емоции стабилизират хормоналния баланс, от което печели и кожата. Това разбира се, не значе, че жените и мъжете с акне не правят секс.

5. Вярно ли е, че сексът може да предизвика цистит?

Не, не е вярно, но е факт, че в уретрата (дълга 4-6 см) могат да попаднат бактерии. Те могат да проникнат по възходящ път до пикочния мехур  и да предизвикат възпаление, проявяващо се с чести позиви за уриниране, болки и парещ дискомфорт. Факторите, които могат да провокират цистит могат да бъдат от различен характер:

Сексът без "увертюра", стресът и страхът от забременяване и стягането - всичко това улеснява проникването на бактериите, тъй като тъканите около входа на влагалището не набъбват достатъчно, за да уплътнят уретрата.
Студът – ниската температура на околната среда влошава кръвоснабдяването на органит и повишава възприемчивостта им към инфекции
Недостигът на естрогени – това състояние води до изтъняване на кожата на влагалището и разширяване на изхода на уретрата.

За предпазване от смущения от подобен характер, съветите на спициалистите са:

• консумация на достатъчно количество течности;
• поддържане на стрикта хигиена на половите органи;
• посещаване на тоалетната след полов акт;
• приемане на храни, богати на витамини;
• повишена консумация на боровинки и боровинков сок;
• при ползване на тампони, се препоръчва по-честата им смяна.