Представете си човек, който запушва панически ушите си, когато край него минава кола. Или човек, за когото мигането на светофара е изключително дразнещо. Или човек, който не може да ползва градския транспорт, защото изпада в паника, ако някой го докосне без предупреждение. Това са хората със сетивни разстройства, които също имат нужда от любов. А сега си представете, че се влюбите в такъв човек. Ще трябва да се настроите към неговия начин на живот, а този списък ще ви помогне да го направите.

1. Адаптирайте начина си на мислене

Вашият партньор е уникално човешко същество като самия вас, но в същото време се различава от всички ваши познати. Не можете да го заведете където и да е. Не можете да го докосвате изненадващо и т.н. За някои хора тези ограничения могат да бъдат затормозяващи, докато други виждат в това възможност за изграждане на много по-силна връзка.

2. Опознайте сетивата си

Хората имат осем сетива. Те са:
- обоняние
- зрение
- осезание
- вкус
- слух
- проприоцепция (винаги знаем къде точно се намират части от нашето тяло, дори да не ги виждаме)
- вестибуларен апарат
- интерцепция (усещане за вътрешните органи)

Хората със сетивно разстройство имат по-нисък или по-висок праг на чувствителност за едно или повече от тези сетива. Някои не могат да издържат и пет минути на рок концерт, докато други могат да стоят два часа до тонколоните без проблем. Затова трябва със своя партньор да обсъдите възможностите за съвместно прекарване на времето и да направите нужните компромиси.

3. Обсъждайте детайлите

Имайте предвид, че многократното докосване на едно и също място на човек със сетивно разстройство може да доведе до усещане за парене. Не се притеснявайте, ако допуснете такава грешка. Човек се учи най-добре от опита. А най-важното е двамата да обсъждате всеки детайл от взаимоотношенията си, за да не се измъчвате излишно.

4. Любовта наистина минава през стомаха

Вашият партньор може да е на специална диета. Трябва да го подкрепяте и да не саботирате режима му, като го водите в заведения, които не предлагат нужната му храна.

5. Дайте му свобода

Сетивното разстройство не е константа. В някои дни прагът на чувствителност може да слезе надолу, а друг път да се покачи нагоре. Дайте на вашия партньор свобода и толеранс, за да може да се адаптира спрямо тези промени.