Съществуват три много приятни неща, които всяка жена може да прави, за да увеличи своите шансове за забременяване - добрия сън, пиенето на червено вино и консумацията на смути.

Снимка: iStock

СЪН

Добрият сън помага да бъдат оплодени яйцеклетките на 62,9% от жените, докато при страдащите от недоспиване и силни разстройства в съня само 48,4% успяват да забременеят. При жените от третата група в изследването със средно качество на съня вероятността била 57,1%.

Резултатите са от ново изследване на японски учени от клиниката Ханабуса в Кобе сред 208 жени, които са имали затруднения в зачеването на бебе.

Добрият нощен съм може да се окаже един от важните ежедневни навици при жените за подобряване на тяхната фертилност (естествената способност за зачеване на потомство) и така да повиши вероятността да забременеят, коментират експертите.

Нередовната и умерена консумация на алкохол има положително въздействие върху фертилитета, установяват още специалистите. Това може да се дължи на благоприятния ефект от умереното количество алкохол, който сваля стреса, води до отпускане и помага при заспиването.

Снимка: iStock

ЧЕРВЕНО ВИНО

Това идва в подкрепа на резултатите от друго изследване на американски учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, според които консумацията на поне 5 чаши червено вино месечно стимулира фертилитета на жените - или това е около една чаша седмично.

Оказва се, че единствено червеното вино влияе позитивно върху резерва от фоликули при дамите - за разлика от бялото вино, бирата и концентратите.

Ключовият компонент при червеното вино е ресвератрола - антиоксидант, който защитава клетките в организма от биологичния стрес. Веществото се съдържа още в какаото и боровинките.

Резултатите са обхванали 135 жени между 18 и 44-годишна възраст, като авторите на изследването категорично заявяват, че дамите не трябва да злоупотребяват с консумацията на червено вино, въпреки че ефектът е налице при 5 или повече чаши всеки месец.

Снимка: iStock

СМУТИ

Ако и това не ви е достатъчно, знайте че според резултатите от изследване на британски учени от Университета на Саутхемптън, консумацията на фpyктово cмyти c омега-3 мастни киселини и витамин D yвеличава шансовете на жените да създадат потомство c 5%.

Снимка: iStock