Мастурбирането е нещо, за което хората обикновено не говорят. Това е чудесно условие за възникването на митове. Някои от тях са страшни, други са по-скоро смешни, но във всички случаи е вредно да имаме грешна представа за нещо, което е част от нашия живот (а понякога буквално част от ежедневието).

1. Мастурбацията води до безплодие

Това изобщо не е вярно. Проблеми могат да възникнат само ако партньорите си разменят секс играчки, без да ги измиват. Така те могат да си предадат инфекции като хламидии или гонорея. Ако не се лекуват, тези инфекции наистина могат да доведат до безплодие. Затова е добре секс играчките да се дезинфекцират и да се използват с презервативи.

2. Самозадоволяването причинява еректилна дисфункция

Няма такова нещо. Еректилната дисфункция възниква, когато ядете много мазни храни, пиете много алкохол и не спортувате.

3. Жените често се пристрастяват към вибраторите

Това често ни се внушава от комедийните филми, където е повод за закачки, но не е вярно. При честа употреба вибраторите могат да доведат до занижена чувствителност на половите органи, но няма опасност от пристрастяване. Ако се ползва по време на секс с партньор, вибраторът дори може да разнообрази изживяванията и да заздрави връзката.

4. Мастурбацията може да убие сексуалното влечение

Точно обратното! Мастурбацията ни помага да изучим тялото си, да развием нашата сексуалност. А това води до по-добър секс с партньора.

5. Хората, които имат сексуален партньор, не мастурбират

Не само че не е вярно, но и по-скоро важи обратното – хората, които са във връзка, са по-склонни да мастурбират. Обяснението за това е просто – апетитът идва с яденето.
Освен това не трябва да се изпитва вина, ако човек мастурбира, докато е във връзка. Това не е някакво прегрешение или вид изневяра. Както обяснихме вече, мастурбацията подобрява истинския секс.

6. Детската мастурбация означава, че сте хиперсексуален или пристрастен към секса

Напълно нормално е децата да се пипат по половите органи. Те са чувствителни и докосването им е приятно още преди човек да е навлязъл в пубертета. Психолозите препоръчват родителите да кажат на децата си, че е нормално да се пипат половите органи, но това да не бива се прави на обществено място и пред други хора.

7. Ако не мастурбирате, значи нещо не ви е наред

Сигурно се чудите какъв е този мит, при положение че всички мастурбират. Е, оказва се, че не всички. Според изследванията, 95% от мъжете и 89% от жените са „в бизнеса”. Останалите не трябва да се притесняват. Все едно да се притеснявате, ако не ви се пие кафе или бира.

8. Самозадоволяването е опасно за здравето

Пълни глупости! Единствените рискове са: раздразнение на кожата, алергична реакция към материала, от който са направени секс играчките или лубрикантите, както и инфекция от неизмити играчки, за което вече говорихме в мит 1.

По-вероятно е да възникнат някои психологически проблеми. Понякога хората изпитват чувство за вина от мастурбацията и това може да доведе до ниско самочувствие. Желателно е в такива случаи проблемът да се сподели с приятел или психолог.

9. Съществува понятие „прекалено много мастурбация”

Мнозина се притесняват, че мастурбират твърде често. Според лекарите не е проблем, ако го правите всеки ден или повече от веднъж на ден. За проблем може да се говори, ако заради мастурбацията пропускате работни или лични ангажименти. Тогава трябва да говорите с терапевт.

10. Мастурбацията е само за мъжете

Този мит вероятно е останал от патриархалните времена. Според статистиката, наистина мъжете мастурбират малко повече от дамите. Седем от десет мъже и малко над пет от всеки десет жени го правят. Но да се твърди, че това занимание е само за мъже, е абсолютно погрешно.

11. Мастурбацията трябва да се прекрати след определена възраст

Грешно твърдение. Така както няма правило за начало, така няма и за край на самозадоволяването. Това, че започвате да мастурбирате по време на пубертета, не означава, че след този период не бива да го правите.

12. Самозадоволяването отнема силата ви за работа и спорт

Ако го правите много често, да. Но това важи за всяка дейност. Няма някаква по-специална връзка между самозадоволяването и вашата работоспособност.

13. Не е здравословно да се мастурбира по време на менструация

Няма такова нещо. Дори напротив, мастурбацията може да облекчи менструалните болки в мускулите, както и да разсее крампите.

14. Може да изчерпи семенната течност на мъжете

Жените имат определен брой яйцеклетки (около 2 милиона), но при семенната течност на мъжете няма такова ограничение.

15. На жените им е отпуснат определен брой оргазми и ще се изчерпят

Смешно е, но не и вярно. Някои си мислят, че с възрастта жените губят способност да изпитат оргазъм, но това е погрешно. За качеството и количеството на оргазмите няма възрастово ограничение.