Може би решението да прекратиш последната си връзка е най-хубавото нещо, което си правил за себе си или което приятелката ти е правила за теб, но това не означава, че животът ти изведнъж ще стане приказен. Обичал си бившата. Дори да те е счупила на излизане от живота ти и да не заслужава и сантиметър пространство в сърцето ти, не е лесно да загърбиш всичко споделено, което е запълвало голяма част от този твой живот.

Предлагаме ти лечебна програма от 11 стъпки, с която се надяваме да ти помогнем да положиш ново начало след Края. Може да е тъжно и трудно, но не е фатално. Стягай се и с десен крак напред към Стъпка 1>>>

1.Свали я от пиедестала - Спри да се държиш и говориш сякаш Бившата ти е била перфектна. Дори и в дните, в които всичко ви е било наред и най-много си я обичал, тя не е била такава. Най-вероятно има куп недостатъци, просто трябва да се сетиш зад тях. Ако ти трябват жокери, приятелите ти със сигурност ще се сетят за всичко, с което тя някога е побърквала теб или тях. Не я защитавай, а ги изслушай. Имаш нужда да я събориш от пиедестала!

2.Осигури си КРАЙ - След като се е стигнало до решението да се разделите, не оставяй недовършени и неизказани неща. Не си взимате почивка, за да ви е по-хубаво после, а си казвате "довиждане, всичко най-хубаво”. За да бъде най-хубаво и за двамата, не трябва да остава нещо между вас, което ще те тормози и за което след време ще се чудиш "какво би станало, ако...”. Ако ще продължаваш напред, трябва да разчистиш всичко "отзад". Действай!

3.Не я търси - Това е може би една от най-важните и най-трудните стъпки, които ще ти се наложи да направиш. Може би сте се разделили с "да си останем приятели” и "винаги можеш да разчиташ на мен", но ако искаш някога да стигнеш до момент, в който наистина ще вярваш в тези обещания (защото в началото това са пълни тъпотии, признай!), трябва да стоиш далеч от нея. Ако продължите да поддържате връзка, ще започнете от време на време да правите секс, ще ви минават мисли да се съберете, но няма да сте сигурни – въобще, ще затъвате все по-надълбоко в един свят на несигурност, който ще ви ограничава от нови възможности и никак няма да ви е щастливо. Не й звъни, не й пиши SMS-и, НЕ Я ШПИОНИРАЙ ВЪВ FACEBOOK! Дори, ако не искаш да я разкараш от приятелския си кръг в социалната мрежа, изритай я от нюзфийда си, за да не се тормозиш с всеки неин пост.

4.Тренирай - Вече имаш достатъчно време и едно оправдание по-малко – тя вече "не си те харесва и такъв", не те харесва никакъв! Ако искаш да хванеш окото на някоя нова мадама, трябва да се чувстваш добре. Ще се почувстваш по-добре, ако започнеш да изглеждаш по-добре. Вземи си карта за фитнес с парите, които щеше да похарчиш за SMS-и до нея и се залавяй за работа.

5.Избягвай приятелите й и стой далеч от "нейните места" - Може би нейните приятели вече са и твои, но трябва да си сигурен, че общите ви дружки веднага са избрали на чия страна ще застанат след раздялата. Ако това е нейната, не ти трябва да поддържаш връзка с тях.

Препоръчваме ти да стоиш далеч и от местата, които тя харесва да посещава – ресторанти, кафенета и т.н., дори те да са и твои любими. Да, кофти е, но жертвата си струва – никак няма да ти е по-леко, ако непрекъснато я виждаш и трябва да преживяваш неловки разговори с човек, когото до вчера (а и днес някак!) си обичал.

6.Изхвърли всичко - Ясно е, че времето, което си прекарал с нея, е част от твоя живот и не се хвърля лесно. Ще ти олекне обаче, ако успееш да събереш сили и разкараш всички сувенирчета, снимчици, картички и мили бележчици, които свързваш с нея. Е, да не прекаляваме, все пак – ако ти е подарила Call of Duty 2, запази си го и без това сигурно се е побърквала, когато не е могла да те разкара от играта с часове...

7.Не се опитвай да си получиш нещата обратно - Първо – тя може би отдавна ги е изхвърлила или изгорила. Второ – престани да си измисляш поводи да я видиш! Дискове с музика/филми, два чифта чорапи, любимата ти фланелка, новото зарядно за телефона – каквото и да е това твое нещо, което е в нейно владение, нека си остане там! По-добре да похарчиш пари, за да възстановиш липсите, отколкото да се срещнеш отново с нея и да рискуваш да оплескате нещата – независимо дали със секс или скандал!

8.Забавлявай се с приятели - Нали страдаше, че нямаш време за дружината, откакто имаш връзка. Е, вече нямаш връзка, използвай новото си свободно време за приятелите и всичко, което някога сте искали да направите заедно, но все не сте имали възможност. Готиното прекарване с готини хора има лечебен ефект, без да го осъзнаваш на момента. Ще ти хареса, ще имаш нужда да го правиш по-често и в един момент ще разбереш, че докато си пил и си пял, си я преживял.

9.Припомни си лошата ТЯ - Ще дойде моментът, за който си говорихме при Стъпка 3, в който ще я чувстваш близка, заради хубавото, което сте преживели и общите ви спомени ще са мили, без да са мъчителни. Докато дойде този момент обаче трябва да се отървеш от всичко, което я идеализира и ти забърква в главата ти каши с погрешни представи, като "друга няма да е като нея”, "тя правеше това адски добре” и т.н. Спомни си, че не сте се разделили без причина, а после си припомни и причината. Скандалите, различията - всичко, което някога си пренебрегвал с лекота (или не толкова леко), за да сте заедно, всъщност е това, което е довело и двама ви до Края.

10.Радвай се на новите си свободи - Връзките се основават на компромиси и, докато още те тресе яд и гняв, ще ти е лесно да си спомниш за моментите, в които не е ставало "на твоето" и нещата, от които е трябвало да се откажеш заради връзката си. Сега си сам, няма с кого да се въобразяваш и винаги може да бъде "на твоето”. Позволи си го! Прави каквото искаш, пък да става... каквото искаш!

11.Не само, че вече можеш, но и си способен да правиш секс с други жени - Може би в някакъв момент е добре да възприемеш това изречение като своя мантра. Една от причините превъзмогването на раздялата да е тежко е, че нещо отвътре ни тормози с "ами ако не срещнеш друга?" Това притеснение, което не си признаваш, защото си достатъчно уверен в себе си, тихичко те тласка към илюзорния комфорт на "познатото” и "сигурното” – титли, с които е известна Бившата. Ако си намериш нов обект на желание – жена, която провокира любопитството и разбужда страстта ти, дори само за една нощ, това ще ти помогне да се убедиш, че си способен да бъдеш без Нея.