Колкото по-дълго време една двойка живее без достатъчно близост, доверие и интимност, толкова повече се задълбочават проблемите й в общуването и по-лесно настъпва отчуждението. Причините могат да бъдат от различно естество и характер. Но каквито и да са те, по-важното е, че са преодолими.

Ето 11 неписани правила, които ще ви помогнат да съхраните най-красивите отношения, уважението и топлите чувства между вас и партньора ви:

1. Просто кимнете с глава и се усмихнете

Спорите? Той е на едно мнение, вие на друго. Просто кимнете с глава и се усмихнете. Това не означава, че се съгласявате. Може да си мислите, че това е най-тъпата идеята на света, но факт – действително работи. Достатъчно е да кимнете съвсем леко с глава, и чудото е пред вас. Любимият не само, че ще спре да спори с вас и упорито да държи на своето мнение, но и ще се замисли доколко той самият е прав. Според психолозите това движение на главата провокира отсрещната страна към по-сериозно вникване в същността на проблема и през гледната точка на другия. От друга страна компромисите и от наша страна също са добър вариант.

2. Никога не казвайте: "Нали ти казах!"

Избягвайте да афиширате своята правота с подобен израз. Ако държите на човека до себе си, приемете грешката му напълно спокойно. И си спомнете случаите, в които той е излизал прав, а вие не. Всеки е човек и може да сгреши, нали?

3. Затворете устата си навреме

Ако сте от дамите, надарени с дар слово, което в даден момент лесно може да излезе извън контрол, е добре сами да почувствате момента, в който сте прекрачили границата. Ако нещо ви изнервя, не се отдавайте на словесни гневни излияния, пийнете вода, пребройте до десет, вземете си дълбоко въздух или пък просто си пуснете любимото парче.

4. Запазете лично за себе си мнението си за семейството му

Ако нещо у партньора ви е ядосало, не насочвайте злъчни думи по адрес на семейството му. Ако го направите, рискувате дълбоко да го нараните и да го настроите срещу самата себе си.

5. Никога не позволявайте незначителните неща да се превърнат в заплаха за връзката ви

Често се случва спорове около дребни и незначителна неща да се окажат основни виновници за разпадането на много стабилни и дългогодишни връзки. Никога не хиперболизирайте дребните проблеми. Не правете от мухата слон! Изслушвайте партньора си. Бъдете уверена, че след това той също ще ви изслуша. Той е забравил да изключи пералнята? Не превръщайте подобно незначително недоразумение в повод за раздори, които в крайна сметка могат да доведат до край на връзката ви.

6. Никога не споделяйте подробности от интимния си живот с други хора

Пазете интимните моменти и преживявания с любимия само и единствено за самите себе си. Те са ваши и никой няма право да се бърка в тях. Бъдете дискретни и не правете отношенията с партньора си, каквито и да са те, достояние на чужди любопитни уши.

7. Не изневерявайте

Ако се почувствате привлечена от друг мъж, първо помислете, преди да сте се хвърлите  в леглото му. Поставете се на мястото на партньора си. Отговорете си на въпросите – как бихте се почувствали вие, ако той иска да бъде с друга, обичате ли човека до себе си, държите ли на него. Ако отговорът е да, постарайте се да не го наранявате.  

8. Никога не спирайте да празнувате заедно

На кого му пука, че сте прекарали празниците от последните две десетилетия с един и същ човек? И колко хора, по дяволите, биха се похвалили с този факт? Споделяйте колкото се може повече красиви мигове с любимия човек. Трупайте незабравими спомени заедно.  

9. Споделяйте нуждите и чувствата си един към друг

Не затаявайте в себе си негативните емоции, породени от нанесена обида, грубост или проява на безразличие от страна на партньора. С времето те се натрупват в съзнанието ви и водят до необратима, фатална промяна на чувствата ви. А това вече сериозно може да навреди на връзката ви. Затова коментирайте, говорете, споделяйте интересите, желанията, чувствата и тревогите си. Бъдете сигурни, че така ще допринесете за заздравяване и запазване на близостта помежду ви.

10. Следвайте златното правило

То е достатъчно простичко. Отнасяйте се към любимия си с уважение и така, както вие искате той да се отнася към вас. Ако той е достатъчно добър и любящ, ще ви отвърне със същото.

11. Поддържайте огънчето на любовта

Любовта не е само чувство. Любовта е и действие! Взаимоотношенията между партньорите имат нужда от постоянно усъвършенстване. Малките жестове на внимание – приятна изненада, подарена разцъфнала клонка, билет за концерт или кино, вечеря на свещи, посветен стих, са все неща, които разкрасяват любовта. Бъдете забавни и различни. Проявявайте гъвкавост и творчество. Разпалвайте пламъчето на любовта и не позволявайте то да угасне.