Вече видяхме кои са първите пет причини, които вероятно спъват сексуалния ви живот. Ето и останалите:

Навлизате в предменопаузен период

Проблемът: Ранният климакс променя хормоналната ви картина – най-вече намалява нивата на естрогена -  а това води до психологически изменения, които могат да накарат секса да ви изглежда точно толкова привлекателна идея, колкото и тичането с камъчета в чорапа. Чувствителните тъкани на вагината се овлажняват по-малко, а това води до болка. Болезненият секс често преминава в... ами, никакъв секс. Горещите вълни, които ви спохождат, също не помагат особено.

Решението: Говорете с лекаря си за предимствата и недостатъците на хормоно-заместваща терапия (ХЗТ), която може да облекчи симптомите на идващата менопауза. Нови проучвания показват, че естрогенният крем или свещичките също могат да ви свършат работа, без да се подлагате на рисковете, които има при прилагането на ХЗТ. Лубрикантите не са за подценяване, особено ако болката по време на сексуалните преживявания е силна.

Мъжът ви просто вече няма желание

Проблемът: Може би на вас ви се иска, но двигателят на партньора ви напоследък отказва. Вероятно е той да се е отдръпнал емоционално. Обикновено проблемите между съпрузите извън спалнята се отразяват и на това, което се случва в нея. Възможно е също той да иска бъде по-авантюристичен в леглото, но да се страхува, че вие няма да го приемете добре.

Решението: Поговорете с партньора си, но без да го обвинявате и нападате. Нормално е да сте се почувствали отхвърлени и нежелани, но не е препоръчително да се карате с него с реплики от типа: „Какво става, по дяволите, изневеряваш ли ми?”. Това е сигурен начин да го накарате да се затвори в себе си. Когато сексуалният живот на мъжа не върви добре, той може да чувства това, като личен провал – мъжете влагат изключително много значение на този аспект от живота си. Затова вместо да го нападате, поговорете с него спокойно и разберете какъв е проблемът.

В депресия сте

Проблемът: Когато попаднете в емоционална дупка, желанието ви за секс може да се изпари яко дим особено, когато сте жена. В тези ситуации дамите имат навика да се затварят в себе си и това може да напрегне дори и най-романтичните и силни връзки. Антидепресантите могат да повдигнат тъмния облак, надвиснал над главата ви, но някои от тях възпрепятстват способността за получаване на оргазъм.

Решението: Ако приемът на анти-депресанти се отразява негативно на сексуалния ви апетит, кажете на лекаря си – възможно е да има алтернативни медикаменти, които да нямат такива странични ефекти. „Психотерапията не води до сексуална дисфункция и е ефективна, особено в случаите на лека до средна депресия”, казват специалистите. Упражненията (всякакъв вид спорт) също помагат – подобряват настроението и дават енергия, освен това стимулират кръвообращението в цялото тяло, което включва и областта на гениталиите.

Мъжът ви ползва Виагра. Много често

Проблемът: Подобен проблем може да се появи не само при по-възрастните мъже. Младите също взимат "Виагра". Понякога го правят чисто и просто, за да подобрят изпълнението си. Резултатът обаче често е физическо и емоционално отдалечаване между партньорите. Причината се крие в това, че взел синьото хапче, мъжът е готов да премине на въпроса по същество, но жената има нужда от повече време, за да се възбуди и да се почувства настроена по същия начин.

Решението: Най-добрият вариант според психолозите е да поговорите с партньора си, но отново се въздържайте от нападки и осъждане. По време на този разговор можете да споделите от какво точно се нуждаете в леглото и да обсъдите как да подобрите преживяването и за двамата.

Повече ви харесва… вибраторът

Проблемът: Да, да, вибраторите все повече навлизат в сексуалния живот не само на младите и освободени дами, но и на по-зрелите. В тях няма нищо лошо, стига да не предпочитате малката играчка пред… партньора си. Причините за подобен „избор” могат да бъдат разнообразни: по-простичък за употреба е, винаги е на разположение… Но! Това не е много здравословно за връзката ви.

Решението: Поговорете с приятел или психотерапевт (по-добрият вариант) за връзката ви с партньора. Ако вибраторът ви доставя повече удоволствие от него, опитайте да разнообразите сексуалния си живот – нови пози, места… Използвайте свободно въображението си.

Изморени сте и... болни

Проблемът: Някои жени страдат от хронични заболявания – например анемия, диабет, артрит… Те могат да доведат до нежелание за секс и това е логично, но има и решение.

Решението: Подлагането на лечение подобрява не само общата ви здравна картина, но и смекчава всички странични ефекти, които може да има заболяването ви. Ако се борите с подобно хронично заболяване, концентрирайте се не върху самия акт, а потърсете алтернативни варианти за достигане на сексуално удоволствие.