Интернетът, без който не може и един ден. Много са предимствата на глобалната мрежа, но се случва недобронамерени хора да я използват, за да притесняват, да обиждат и да заплашват чрез нея. Всеки е получавал извинително писмо от свой приятел, въвлечен в нецензурни публикации, защото профилът му е бил използван от друг - злонамерен човек.

Псевдонимите и временните имейл адреси позволяват анонимност, зад която лесно се прикриват автори на вулгарни снимки и текстове, които целят да ви тормозят или да ви разстройват. Това е нова форма на виртуален тормоз, родена в условията на съвременните комуникационни технологии, наричана "дигитален тормоз”, "електронен тормоз”, „кибертормоз”.

Ваше лично право е да игнорирате всеки акаунт във фейсбук, скайп, класически интернет сайт, който не ви носи знание или забавление. Не е нужно да се доказвате, защото понякога водени от любопитство или авантюристично чувство създавате фриволно приятелства, но не знаете с кого комуникирате насреща. Може да се окаже, че контактувате с фалшив профил, на който се качва и изпраща обидна информация. Не сте задължени да отговаряте на предизвикателствата и въпросите.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Възползвайте се от съществуващите възможности и ограничете достъпа на всеки, който ви дразни в мрежата. Ако качва притеснителни, арогантни, агресивни и възмутителни снимки или послания, дори да не са лични обиди и лъжи, сложете ги в игнор-листа на форума, в който споделяте мнения.

Осъзнайте, че манипулаторите знаят силата на вулгарния език и обидата върху психиката на почтените хора. Когато не получават отговор, те не са удовлетворени, защото не са ви извадили от вашето състояние на вътрешно спокойствие. Ако не показвате раздразнението си, най-вероятно ще престанат и ще потърсят други "обекти”, които да тормозят.

Родителите е добре да бъдат внимателни и да контролират с какви приятели децата контактуват, от какво се интересуват в интернет, в какви групи са включени и как се чувстват след като са чатили.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Помагайте на своите приятели да постъпват по същия начин.

По-добре един приятел във фейсбук по-малко, когато очевидно насреща си имате неприятел.

Блокирайте го в скайп и в имейл, защото със сигурност нямате нужда от грубост и цинизъм.

Уважавайте себе си и другите, но не търпете да ви обиждат.

Не се оставяйте да бъдете използвани! Имайте куража и запазете съобщението или снимката, с които ви притесняват като скрийншот. Свържете се с доставчика на интернет, за да проследят откъде идват злонамерените съобщения. Ако става дума за контакт с неподходящ човек - педофил, автор на детско порно, обърнете се към полицията.

Снимка:Thinkstock/Getty Images