Надеждата може да бъде силен мотиватор за промяна, вълнение, удовлетворение и радост, но може да се превърне в разочарование и отчаяние, когато онова, на което сме се надявали, не се случи.

Надеждата, залага в себе си промяната на сегашната ситуация.

Тя съдържа и критика на сегашния живот, че единствено променен, той ще се идентифицира с щастието. Франсис Уилкс, автор на книгата "Интелигентните емоции”,
предлага да отделите малко време и да си направите

списък с петте неща, за които най-много се надявате.

Дайте на всяко от тях оценка от 1 до 10 и определете момента, в който искате всяка от надеждите да се изпълни. В отделна колонка направете списък с нещата, от които се страхувате, ако надеждите ви не се осъществят. Оценете и страховете си от 1 до 10. 

Разгледайте надеждите си дали са в правилния ред. Вземете първите две и си задайте въпросите:

За какво се надяваш?

Какво ще ти донесе това?

Когато откриете какви чувства се крият под надеждата, помислете има ли друг начин да ги постигнете. Интересно е да се види как

надеждата "мутира” в две чувства: желание за свобода и нужда от смисъл в живота.

Надеждата ни показва какво действително желаем да чувстваме. Ако разберем това, и не забравяме всеки път, когато се надяваме, да се замисляме какво точно искаме, ще открием, че животът ни вече се е преобразил. Така сами достигаме до отговорите как да започнем да се чувстваме по-свободни в сегашното положение, а животът ни да придобива повече смисъл, именно сега.