Американският лекар Дейвид Ейгъс е личност с удивителна култура. Той е клиничен онколог, научен изследовател, професор по медицина и инженерство в Университета на Южна Калифорния, молекулярен биолог, възпитаник на първокласното медицинско училище „Принстън”. Завършва с отличие елитния випуск на Факултета по медицина в Университета на Пенсилвания. Специализира в болницата „Джонс Хопкинс”. Потомък на заслужил професор по медицина и физиология.

Участва в разработка на нови лекарства, създава две компании за технологични иновации в здравните грижи. Доверява се на системния подход, високотехнологичното здраве и персонализираната медицина. Всяка вечер приема статини - лекарства, за които се твърди, че намаляват холестерола и неговите съставки - и "бебешка доза аспирин” - таблетка от 75 - 81 милиграма аспирин, което е 1/4 от нормалната доза.

Категорично вярва, че обездвижването е новата форма на тютюнопушене и категорично не вярва в индустрията с хранителни добавки, антиоксиданти и витамини.

Моментално се влюбих в интелекта му. Пише ясно, истински, изтънчено и в целта. Идеите в книгата имат толкова силен потенциал, че човек не може да остане същия след прочитането й.

д-р Неделя Щонова, консултант на българското издание на книгата

 

Откъс от „Краят на болестите“


Отделете малко време и си представете какво би било да доживеете енергични и здрави до стогодишна възраст или дори повече. След това сякаш главният ви превключвател щраква в изключена позиция и вие умирате кротко в съня си след последния си танц предишната вечер. Не умирате от конкретна болест и не се е случило така, че да линеете бавно и постепенно под прокобата на някакво ужасно, омаломощаващо заболяване, споходило ви години или десетилетия преди това. Повечето хора не могат да си представят как те самите успяват да избегнат здравословните проблеми, които често слагат преждевременен, а понякога и внезапен край на живота на други. При все това искам да повярвате, че можете да водите дълъг, пълноценен живот, лишен от всякакви болести, защото това действително е възможно. Краят на болестите е по-близо, отколкото си мислите. Това е и пожеланието ми към вас. Но за да направите този свръхчовешки подвиг, се налага да си изясните какво представлява здравето от радикална гледна точка и да възприемете няколко принципа на доброто физическо състояние, които най-вероятно противоречат на всичко научено от вас до момента.

***

Какво представлява здравето? Въпросът звучи простичко и предполага простичък отговор. Дали се състои в някаква цифра, например телесното тегло или нивата на холестерол в кръвта? Или може би е въпрос на начин на живот – да сме физически активни и да се храним здравословно? Иска ми се да беше толкова недвусмислено. В епоха, в която медицинската информация ни залива отвсякъде, а обемът й далеч надвишава способността ни да я анализираме, се нуждаем от нови, индивидуални начини да правим избор по отношение на здравето си. Ако потърсите от мен помощ за лечение на рак в напреднал стадий, диагностициран на късен етап от играта, то е доста вероятно играта ви да приключи доста скоро. Не го казвам с лоши чувства или за да прозвуча коравосърдечно; казвам го, защото е самата истина. Реалист съм и фактите за рака, както и за много други животозастрашаващи заболявания са плашещи. В ера, в която можем да общуваме с хората по цял свят в рамките на секунди, използвайки изкусни устройства, тикнати в джобовете ни, е срамота, че технологиите и нововъведенията в медицинските изследвания и в лечението са толкова архаични, остарели и, смея да твърдя, в някои случаи варварски.

Целта на настоящата книга е тристранна: 1) да предложа нов здравен модел, който драстично ще промени възгледите ви за човешкия организъм; 2) да ви покажа как да прилагате въпросния модел в живота си на строго лично ниво чрез тактически стратегии и практически предписания; и 3) да ви разкрия революционни медицински технологии, които понастоящем са налични или в процес на разработка и които биха могли да ви помогнат да постигнете качеството на живот и дълголетието, които заслужавате. С помощта на информацията в изданието ще се впуснете в пътешествие по съвършено различна пътека от тази, на която се намирате в момента, и животът ви ще се промени към по-добро.

Предупреждение: възможно е някои от темите и съветите, които ще ви представя, първоначално да ви накарат да се почувствате некомфортно. Ще се запознаете с факти и ще се задълбочите в идеи, които вероятно ще противоречат на всичко, което са ви учили или втълпявали като “правилно” или “здравословно”. Има вероятност разсъжденията ми върху това кое прави хората здрави или ги разболява да не следват установените норми на мислене. В това отношение книгата е манифест в истинския смисъл на думата – дръзко изявление, което рисува нетрадиционна картина на човешкия организъм и необятните му механизми за постигане на вечно здраве или за отдалечаване от него.

***

Държа да наблегна на следното: това не е “книга за рака”. Вместо да мислим за рака единствено като за страшна болест и заплашителен враг, трябва да го разглеждаме като метафора на кошницата, която включва всички Заболявания (с главно “З”) по света. Ракът е най-напредналата от болестите, които се съдържат в кошницата. Не е самотен хълм. Както пише Сидхарта Мукерджи: той е “императорът на страданията” – най-жестокият враг, който се опитва да отнеме живота на една от всеки три жени и един от всеки двама мъже. Изправени сме пред сериозен проблем, ако всичките интелектуални и парични средства, които в момента се инвестират в рака, не постигат почти нищо в тази така наречена война. Време е да променим не само начина, по който гледаме на рака, а и този, по който в по-широк план мислим за здравето. Необходим ни е съвършено различен начин на мислене, който да ни насочи към важни постижения във всички области на медицината. Той налага и нов подход към грижите за тялото, както и точна формулировка какво означава здравето по всеки от индивидуалните ни критерии, тъй като здравето не се изразява единствено в липсата на болест.