Всички знаем, че ядките са полезни. Да от тях се и пълнее, но за сметка на това те са богати на здравословни фибри, протеини, витамини и минерали.

Оказва се, че първенци в това отношение са не други, а именно орехите. Според последни проучвания само седем на ден помагат да се преборим с първите белези на остаряването, освен всичко останало, с което са полезни за организмите ни. Орехите са по-богати на по-силни и изобилни антиоксиданти от фъстъците, например.

Това било установено чрез изследване, в рамките на което учени съпоставили девет различни вида ядки - орехи, бадеми, фъстъци, шам-фъстъци, лешници, бразилски орехи, кашу, макадамия и северноамерикански орех. Целта била да се установи в кои ядки има най-много полезни елементи и следователно - кои са най-добрият избор за добавка към менюто ни.  Резултатите? "Орехите изпревариха всички  - шепа от вкусните ядки съдържат почти два пъти повече антиоксиданти, съпоставено със същото количество каквито и да било други. За съжаление хората не ги ядат много-много.” - заявява ръководителят на изследването - д-р Джо Винсън от университета "Скрансън" в Пенсилвания.

Учените установили също, че орехите не само съдържат повече антиоксиданти от другите ядки, но също и че техните са по-мощни. В тях има между два и петнадесет пъти повече витамин Е.

Според същото изследване, цитирано от БГНЕС, редовното хапване на орехи е чудесна добавка към здравословното ни меню, която не бива да пропускаме.

А вие хапвате ли орехи?