В тази студена, зимна утрин може би ще се изненадате да научите, че днес е „най-щастливият” ден в годината.

И ако замръзнали, изнервени и псуващи понеделника, тъкмо сте се настанили на работните си места с мрачни лица или сте станали от леглото, обмислящи всички милиони малки задачки, които ви предстоят, спрете да се терзаете. Според учени от Великобритания тъкмо днес трябва да греем от радост, защото две седмици след „тъжния понеделник” (когато хората са най-депресирани заради дълговете, натрупани по Коледа и намаляването на деня), сега е ред (да, да, няма как – след дъжда, винаги идва слънце) на Щастливия понеделник.

Психолозите смятат, че комбинацията от получаването на първата заплата за годината и усиленото обмисляне на резервациите за лятната почивка е причина да наречем днешния ден "най-щастлив", съобщава БГНЕС.

"Имаме средно по десет много щастливи дни всяка година, но никой от тях не е по-щастлив от 31 януари или "щастливият понеделник", казва д-р Дейвид Холмс, психолог от Метрополитън Юнивърсити в Манчестър. "Всички отиваме на работа в този понеделник, 31 януари, с възвърната енергия, водени от вълнението, че отново имаме пари в банковата си сметка и в очакване на едно от основните семейни събития през годината, лятната отпуска", допълва психологът.

Последният уикенд на януари беше най-натовареният за транспортната индустрия през 2010 г. Британският туроператор "Томсън Ал Фреско" съобщи, че резервациите му са нараснали с 56% на годишна основа и допълни, че очаква дори още по-голямо търсене тази година.

Дали това е така и за българските туроператори, обаче?