Хранителните продукти, които консумира човек, се отразяват видимо не само върху телесното тегло, но влияят и на характера. Поговорката: "Кажи ми с какво се храниш, за да ти кажа кой си”, се оказва напълно вярна. 

За да понасяте по-лесно напрежението и свързания с него стрес, посягайте към храните с богато съдържание на въглехидрати като пресни плодове и пълнозърнести тестени изделия. Те съдържат много фибри, улесняващи обмяната им, и независимо, че става дума за въглехидратна храна, от тях не съществува опасност за напълняване.

Въглехидрати повишават нивото на серотонина,

който има отношение към нашето настроение и ни помага да сме по-спокойни. Установено е, че когато хората поемат по 35-40 г въглехидрати на празен стомах, напрежението им се притъпява и се чувстват по-добре. Джудит Уъртман, автор на "Управление на ума и настроението чрез храната” доказва, че

ниските нива на серотонина имат връзка с проявата на депресия.

Друго изследване на Уъртман и неговия екип показва, че храните с високо съдържание на протеини -

ядки, бобови и соевите продукти, ободряват

и позволяват на хората да мислят и да реагират по-бързо. 

За повишаване на настроението допринася консумацията на риба, заради съдържанието на омега-з полиненаситени мастни киселини. Затова

в диетите за намаляване на риска от депресия присъства и рибата. 

Знаем за влиянието и на алкохола върху настроението, но условието при неговата употреба е да се контролира дозата. 

Спокойствието, за което мечтаем, не е епизодично състояние. Към него трябва да се стремим, докато го превърнем в начин на живот.