Подготовка за вана – Топла до гореща вана трябва да се използва с цел релаксация, а хладката се препоръчва за намаляване на високата температура. Билките могат да подобрят значително терапевтичната й стойност при редица болести и по-леки смущения. Те трябва да бъдат добавяни по два начина – като етерични масла или като цели билки и цветя. Последните могат да бъдат сложени в муселинова или в тензухена торбичка, която се завързва. Тази билкова торбичка се потапя в топлата вода и е добре да остане там по време на банята. Когато използвате етерични масла, прибавете 5 до 10 капки в пълната вана. Маслата могат да се комбинират, за да се повишат терапевтичните им свойства.

Майоранът е подходящ за облекчаване на мускулите; обикновената хвойна се препоръчва като детоксикиращ агент за лечение на артрит; лавандулата, иланг-илангът и подрумчето се използват за облекчаване на стреса; кипарисът, белият равнец, индришето, мускатният конски босилек и миртата могат да подпомогнат излекуването на хемороидите; лавандулата и обикновената хвойна са полезни при ревматизъм.

За да подготвите соли за баня, поставете една или две шепи от епсом соли или соли от Мъртво море във вряща вода, докато се разтворят и след това ги прибавете към ваната.

Парна инхалация – Лечението с парна инхалация може лесно да бъде проведено с купа кипяща вода и по-голяма кърпа. За настинки и други състояния, свързани със запушване на носа, специалистите по ароматерапия препоръчват прибавянето на 5 капки ментово или евкалиптово етерично масло. За тази цел могат да бъдат използвани и мирта или розмарин. След като се прибави маслото, трябва да се наведете над купата с вода и да поставите кърпата върху главата си, за да е пълно усвояването на парата. След около 3 минути вдишване на изпаренията със затворени очи кърпата може да се отстрани. Други билки и етерични масла, които ще помогнат при парна инхалация, са:

-          Масло от чаено дърво против бронхит и синусови инфекции;

-          Сандалово дърво, виргинска хвойна и тамян против възпалено гърло;

-          Лавандула и мащерка против кашлица.

Компреси – Студеният компрес се приготвя чрез накисване на плат или памучен тампон в студена вода и поставяне върху областта на раната или болното място. Когато достигне до стайна температура, трябва да бъде изцеден и след това да се постави отново. Упражняването на внимателен натиск с ръка върху компреса може да е полезно. Студените компреси обикновено се използват, за да намалят отоците и синините, и лекуват главоболие и навяхвания.

Топлите или горещи компреси се използват за лечение на абсцеси и мускулни болки. Топлият компрес се приготвя по същия начин като студения, с изключение на това, че при намокрянето на плата се използва кипяща вместо студена вода. Топлите компреси трябва да се освежават и да се прилагат наново, след като се охладят до стайна температура.

Етеричните масла могат да се добавят към повечето компреси, за да увеличат терапевтичните свойства на лечението. Ментата като охлаждащо масло е особено ефективна при студени компреси. Прибавят се 5 капки от маслото в купата с вода, в която ще се потапят компресите. Никога не поставяйте етеричните масла директно върху плата, тъй като е възможно в концентриран вид да раздразнят кожата.