.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Хълцането - "нервен тик" на диафрагмата

| преди 7 години
422055.jpg
Снимка: freedigitalphotos.net
Когато е временно състояние, се преустановява с чай от копърово семе или мануална процедура

От продължителен бурен смях, след преяждане или препиване често се появява хълцане. Тези неволеви вдишвания с характерен и притесняващ звук са конвулсии на диафрагмата - мускулът, който отделя коремните органи от белия дроб и участва в процеса на дишането. Нервът, който провежда имупулсите за съкращение на диафрагмата, може да бъде раздразнен и от по-сериозни болестни причини - възпаления или тумори в стомаха и хранапровода, или при херния на диафрагмата.

При временно появило се хълцане е достатъчно

човек да изпие една чаша вода със стайна температура на глътки равномерно, без да диша през това време.

"Приятно и моментално действащо

средство при хълцане е чаша чай от семената на копъра.

Чаена лъжичка семена от копър се попарват с ¼  литър вода и се оставя 3 минути да се изкисва. Изпива се на глътки” – рецепта на Мария Требен.

Снимка: freedigitalphotos.net

Мануално въздействие:

1. Поема се дълбоко въздух. По време на издишването се натиска под гръдната кост (под лъжичката) с палеца на едната ръка, а с палеца на другата се описва дъга върху корема под ребрата вляво.

2. Отново дълбоко се вдишва. По време на издишването палецът на едната ръка продължава да натиска под гръдната кост, а с палеца на другата се описва дъга върху корема под ребрата вдясно. Натискът е умерен по сила.

3. Следват 2 дълбоки вдишвания и издишвания. Палецът продължава да натиска под гръдната кост. При второто издишване другият палец се придвижва с натиск надолу към пъпа.

Чрез тази мануална процедура всеки сам може да премахне хълцането си само с три движения за по-малко от 1 мин.

Разбира се, когато хълцането продължи с часове, а понякога с дни, без да може да се преустанови с никое от тези и други популарни средства, трябва да се потърси консултация с лекар.

Ключови думи:
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
Спазвате ли диета в момента?