За да бъде ефективна профилактиката на рака на дебелото черво, добре е тя да започне още в детството. Именно този ефект се получава от артистичната инсталация на гигантско черво пред езерото "Ариана”.

Децата могат да се разхождат в лабиринта на розовия пластмасов надуваем тунел, уголемен модел на дебелото черво, и вътре да разглеждат неговата структура и гънки. До вътрешните му образувания като плаки и полипи има кратки обяснения защо са се образували. Информацията, получена по този забавен начин, е знание за по-нататъшния здравословен начин на живот на всеки, впечатлен от макета.

Разговорът за състоянието на дебелото черво обикновено е интимна и деликатна тема,

но пък то има предимството, че е лесно за медицински преглед. Когато имате и най-малки съмнения, че се появяват необичайни промени като:

- значително отслабване на тегло или анемия;
- новопоявил се запек или повтаряща се диария;
- усещане за непълно изхождане;
- поява на кръв или слуз при изхождане,

направете консултация с хирург или с гастроентеролог, или с онколог. Специалистите могат да преценят дали се касае за хемороиди, някаква инфекциозна болест, временно състояние от объркан диетичен режим или се е развил рак на дебелото черво.

Ракът на дебелото черво е приоритет на възрастните хора над  60 години

Всеки трети пациент с тази диагноза е потърсил лекар, когато заболяването е било в последен стадий, т.е. когато не може много да се направи. Затова пък, установен в началото, ракът на дебелото черво се лекува. Това е подтикът Асоциацията на пациенти с онкологични заболявания и приятели (АПОЗП) да организира кампанията "Виж нещата отвътре”. В петък, 24 юни, лекари от различни райони в София ще извършват безплатни профилактични прегледи за рак на дебелото черво:

- 2-ро ДКЦ, кабинет 207, доц. Кюркчиев от 8:00 до 12:00 ч.
- 25-о ДКЦ, д-р Николай Войнов, д-р Лиляна Йорданова от 10:00 до 18:00 ч.
- 8-о  ДКЦ, кабинет 235, д-р Николай Вълчков от 14:00 до 19:00 ч.

Причините за болестта са обездвижването и небалансираното хранене

Има наследствено предразположение, но то може да се свърже с изградените семейни  навици и вкусови предпочитания към определени храни, които често се оказват нездравословни, както  по-заседнал начин на живот без спортуване. За да не се задържа храната в дебелото черво, човек трябва да пие вода около 1 л - 1,5 л на ден.

Задължително трябва да си набавя храни богати на фибри,

каквито са растителните продукти – плодове, зеленчуци и пълнозърнесто брашно, варива. Движението във всичките му форми – организирани спортове, гимнастика, бягане, колоездене, има чудодейна  функция  за усилване на чревната перисталтика. Когато стомашно-чревният тракт е регулиран и имате едно редовно изпразване, няма как да се получават задръствания в червото, локални възпалителни процеси, разраствания на полипи и отслабване на тонуса. Всичкото това може да се регулира чрез разнообразно меню.

Опитвайте различни храни, ястия и подправки, за да не попадате в капана на навиците,

особено когато те са с минусов знак  (тестени храни, много сладкиши, тлъсти меса, алкохол). Провеждайте изчистване на червата, когато усетите дискомфорт с клизма или хидроколонтерапия. Въведете си разтоварващ ден на плодове и зеленчуци един ден в седмицата или поне след по-обилно похапване. При такава грижа за собственото здраве шансовете за неприятни изненади са невъзможни.