Гравиола расте в тропическите горите на Африка, Южна Америка и Южна Азия. Плодът е известен като сметанова ябълка, заради бялата сърцевина и сладкия вкус. Кората му е зелена, покрита с малки иглички. Плодът е известен като гравиола в Бразилия, гуанабана - в Латинска Америка, и soursop на английски език.

Гравиолата съдържа биоактивни субстанции, които имат мощно антиоксидантно действие. Доказано е, че антиоксидантите намаляват риска от развитие на някои видове рак. Направени са повече от 20 лабораторни тестове, които показват, че екстрактът унищожава злокачествени клетки на 12 видове рак, включително на дебелото черво, гърдата, простатата, белия дроб и панкреаса, като убива ненужните и неправилно функциониращи клетки.

Използва се заради способността да убива вируси, бактерии и паразити. Притежава и други качества - стимулира имунната система, понижава кръвното налягане и тонизира цялото тяло. Екстракт от плодовете на гравиола съдържа три съединения, които действат като серотонин в мозъка. Голяма част от изследванията за влиянието на гравиолата върху рака се фокусират върху новооткрити фитосубстанции, наречени анонови ацетогенини - анохексоцин, анокаталин, аномонтацин, аномутацин, кохибин А до Д, корепоксилон и др. Проучване показва 10 000 пъти по-голяма ефективност на екстракт от гравиола от някои лекарства за рака. Изследванията върху това растение продължават.

Консумацията на гравиола е противопоказна за бременни жени и кърмачки. Хората с ниско кръвно налягане също трябва да избягват употребата на гравиола.

Узрелите плодове на дървото гравиола (Annona muricata) могат да се консумират без да бъдат обработвани, а месестата част на плода се използва за направата както на алкохолни, така и на безалкохолни напитки. Плодовият сок на гравиола е освежаващ, успокояващ и подобряващ настроението.

На нашия пазар плодът гравиола все още не се предлага, но може да се намери като хранителна добавка на основата на гравиола от специализирани магазини.