Гръбначният стълб след 30-годишна възраст започва да "остарява”, категоричен е проф. д-р Иван Миланов. Причината е, че с годините тъканите не могат да задържат толкова течности, колкото са задържали по-рано.

Междупрешленните дискове, които изпълняват ролята на "амортисьори”,  нормално са изградени от около 90% течност. Тези дискове са като вещество подобно на "медузка” и поемат всичките тежести и движения на тялото. Когато течността в дисковете започне да намалява, човек започва да се оплаква от болки в гърба.

Най-податлив е гръбнакът на тези, които се занимават с физическа дейност

Хората, които са заети с активно спортуване или носят тежести, развиват в по-ранна възраст шипчета на прешлените, тъй като са подложени на повече натоварвания, които също причиняват болка. С времето, когато човек навлезе в 40-те, започват да се развиват и различните дископатии. Т.е. този дегенеративен процес на загуба на течности е толкова напреднал, че започва да пролабира (т.е. да излиза извън нормалните граници на междупрешленния диск). Така желеобразната маса започва да притиска нервните коренчета.

Тогава се получават познатите ни радикулити, дископатни промени, дискови хернии, които са свързани не толкова с болки в мускулите, колкото с увреждане на коренчетата на нервите. Засягайки периферните нерви, те могат да доведат до парализа на определени мускули, което изисква по-специфично болнично лечение.

Процесът на "стареене" е зависим от гените и стреса

Процесът  "остаряване” на гръбначния стълб е генетично определен, но е свързан и със стреса, подчертава проф. Миланов: "Стресът води до пренапрежение на мускулите около гръбнака и постоянен спазъм в тях. Този непрекъснат спазъм на мускулите  деформира гръбнака в една или друга посока и се появява болка. Това може би е болестта на 21 век,  защото стресът - и то информационния стрес - стана много сериозен.

Човек е подложен на огромно количество информация, която непрекъснато трябва да обработва. И в края на краищата, едва ли има човек в активна творческа възраст, който да не е пострадал. Често младите хора споменават, че болката в гърба им минава след една хубава почивка само уикенд, например, за да започнат веднага в понеделник”, коментира той.

Хобитата и почивката успокояват напрежението в гръбнака

Затова специалистите понякога лекуват мускулнния спазъм с антидепресанти или нестероидни противовъзпалителни средства, както и с физиотерапия.

Всяко хоби и методите за релаксация са чудесно средство срещу него. Изключително важно е и седенето на удобен стол с прав гръб по време на работа, с често изправяне и раздвижване на цялото тяло.