Ако вече сте взели мерки да не прегреете в горещините като пиенето на много течности, стоенето под чадър на плажа, използването на шапка, избягването на твърд алкохол и обличането на дрехи от естествени и прохладни материи, то сега е време да се разхладите наистина.

Климатик

В последно време (и особено през лятото) климатикът се превърна в най-добрия приятел на човека – използваме го у дома, в колата, в моловете, в градския транспорт (ако имаме шанса и късмета да попаднем на автобус с инсталирана система за охлаждане). Това е най-бързият и ефективен начин да получите моментална прохлада и то на градуси, които сами си изберете – с едно натискане на копчето можете да се пренесете в Антарктида или на Екватора -  изборът е ваш.

Ето няколко съвета, с които да спестите пари, а и използването на климатика да бъде ефективно на 100%:

  • Подменете всички стари прозорци – счупени или напукани (най-добре с алуминиева дограма).
  • Поставете уплътнители, които няма да позволяват на топлината или студенината да прониква в дома, правейки работата на охлаждащата система неефективна.
  • Почиствайте регулярно филтъра на климатика.

Щори или завеси срещу слънцето

През деня е добре щорите или завесите да са спуснати и дръпнати. Така ще предотвратите навлизането на излишната топлина в дома. По възможност цветовете им трябва да са светли, туй като знаем, че черното и тъмните цветове привличат слънчевите лъчи, а светлите ги отразяват.

Лед, лед и пак лед

Ако горещините не ви оставят да заспите, въпреки че единствената дреха, която е останала по тялото ви са бикините (а и у дома все още нямате инсталиран климатик по ред причини), то е време да отскочите до хладилника. Ами не, не бързайте да се радвате, защото няма да похапваме, а ще си сложим кубчета лед в купички. Тях ще наредим около леглото, на нощното шкафче и навсякъде около нас, където е възможно. Методът наистина действа, докато ледчетата се разтапят.

лед

  • Ако и след  ледените кубчета около леглото не усещате прохладата, то вземете цялата торбичка, в която сте ги охлаждали във фризера и я пъхнете под възглавницата. Малко ще се понамокрите, но на кой му пука в тези горещини, а и влагата ще изчезне за часове.

Водичка в бутилка с пулверизатор

и като за капак – поставена в хладилника. Когато усетите, че шанс за разхлаждане няма, идва време за пръскане с вода. Защо пък не, след като друг начин за облекчаване не сте намерили.

Отново ще ходим до хладилника,

само че този път, за да поставим там част от козметиката си  – кремът за лице, лосионът за тяло и всички течни помади спокойно можете да оставите да се разхлаждат, а когато дойде време за нанасяне ще почувствате желаната хладинка.

Можете да пробвате и някои от нашите предложения за домашни разхлаждащи напитки и сладоледи:

Сладолед зад решетките

Сладолед "Тюркоаз и корал"

Нискокалорични сладоледени чадърчета

Домашна лимонада с ментови стръкчета

Коктейли в ледени чаши и ледени лимончета

Ягодово дайкири

Четири съвършени звездни коктейла

Мохито прохлада


Ако и всички тези съвети не подействат, значи трябва да вземете радикални мерки, като например:

  • Бутилки пълни с вода и замразени във фризера. Докосвайте тялото си с тях. Продължителността на прохладата е дълга, тъй като ледът ще се стопи малко по-трудно, отколкото ако налеете само студена вода.
  • Шляпане в надуваемия детски басейн. Никъде в инструкциите не пише, че е направен само за деца, особено, ако навън е 40 градуса на сянка.
  • На двора можете да се захвърляте с балони пълни с вода или да се пръскате с детски водни пистолети.
  • Коледни филми през юли – чудесна идея. Ще наблюдавате как снежецът се трупа бавно-бавно – какво по-разхлаждащо от това?